A magyar Külügyminisztérium üdvözli a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic letartóztatását. Erről a tárca szóvivője kedden közleményben tájékoztatott.

Karadzic elfogása bizonyítja, hogy az új szerb kormány valóban elkötelezett a Hágai Törvényszékkel való együttműködés és az európai integrációs folyamat továbbvitele iránt – olvasható Szelestey Lajos közleményében.

Mint írta, Szerbia együttműködése a Hágai Törvényszékkel az ország európai közeledésének szempontjából alapvető fontosságú az EU-tagállamok, így Magyarország számára. A Külügyminisztérium annak a reményének is hangot adott, hogy hamarosan kézre kerítik a törvényszék által háborús bűnök miatt körözött többi gyanúsítottat is.

Magyarország továbbra is kész minden segítséget megadni Szerbia EU-integrációjának támogatásához – olvasható a kommünikében.

Göncz Kinga külügyminiszter korábban az MTI-nek azt mondta, az EU és Szerbia közeledésének egyik leglényegesebb kikötése a háborús bűnösök, ezen belül a két legkeresettebb, Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető és Ratko Mladic volt hadseregparancsnok kiadatása volt.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az unió és Szerbia között megszületett az EU-tagság feltételének tartott társulási és stabilizációs megállapodás, amelyet minden tagállamnak ratifikálnia kell. Ez akkor történhet meg, ha az ország teljes körűen együttműködik a hágai törvényszékkel.

A szerb elnöki hivatal hétfő este jelentette be, hogy a biztonsági szolgálatok elfogták Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt. Karadzic az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlott, akinek terhére többek között a II. világháború óta a legszörnyűbb európai vérengzésnek tartott srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.