Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint módosítani kellene az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ügyrendjét, hogy a közvélemény érdemi információkat kapjon a testület működéséről. Álláspontjáról az ombudsman hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

Szabó Máté közleményében azt írta, az ORTT üléseiről készülő hangfelvételeket ma is az érdeklődők rendelkezésére kell bocsátani, és a hanganyagokból csak a törvény által védett információkat (mint a személyes adatokat, üzleti titkokat) lehet kitörölni.

A közvélemény tájékoztatásának azonban alkalmasabb módja volna, ha a testület üléseiről egyedi adatigénylések nélkül is olyan tartalmi összefoglaló készülne, amely tükrözi az elhangzott hozzászólások lényegét, de nem tartalmaz törvény által védett adatokat, az összefoglalót pedig az ORTT a honlapján közzétenné” – olvasható a biztos közleményében.

Szabó Máté felhívta a figyelmet arra, hogy „az ORTT kiemelkedő közjogi státuszára, széles hatáskörére tekintettel feltétlenül indokolt a nagyobb nyilvánosság biztosítása”. Mindezek alapján azt javasolta Majtényi Lászlónak, az ORTT elnökének, hogy kezdeményezze a testület ügyrendjének módosítását.