Durva, a harmincas évek antiszemita hecclapjainak szellemiségét idéző, cigányellenes képregénnyel jelent meg egy ismert vicclap az újságárusoknál – írta a hvg.hu csütörtökön a Roma Sajtóközpont híre alapján.

La Fontaine ismert meséjének, a Tücsök és a hangya történetének átköltött, verses képregény-változatával jelent meg a megújult, Móricka című vicclap az újságos standokon. A negyvenötezer példányszámban megjelenő lap megújulását nagyméretű plakátokkal is hirdeti országszerte az újság – olvasható a hírportálon.

A plakátokon a “harcsabajuszú, fülbevalós, lófogú cigányként” ábrázolt tücsök baseballütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára. A képregény verses szövegében a “szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, gyilkolászó” tücsök trágár szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyek a roma tücskök többi között perverz szexuális pózokban ábrázolják. A verses “mese” egyetértően utal a Magyar Gárda alakulására és általánosító módon az olaszliszkai gyilkosságra is, majd azzal a tanulsággal végződik: “Ne hagyd, hogy két Tücsök is/ Jusson egy Hangyára!”

A képregényből vett cigányellenes karikatúra plakátja sok újságosstandon látható szerte az országban. Szakmai szervezetek és szakemberek példa nélkülinek tartják a történteket. A Magyar Újságírók Szövetségének etikai bizottsága vizsgálatot indít és állásfoglalást készül kiadni, jogászok szerint pedig felmerülhet, hogy a lap kimeríti a közösség elleni izgatás bűncselekményét. Az újság főszerkesztője szerint azonban a képregény “még elmegy.”