A Jogi Fórum a köztársasági elnök által adatvédelmi biztosnak jelölt Dr. Jóri András ügyvédet kérdezte jelölése kapcsán.

Adatvédelmi biztosként mire helyezné a fő hangsúlyokat munkájában?

Mint a Jogi Fórumnak korábban adott interjúban már elmondtam, az előzetes ellenőrzés intézményén keresztül igyekeznék megteremteni az Avtv. érvényesítéséhez szükséges informatikai megfelelőség vizsgálatának feltételeit. Hangsúlyos elem még az adatvédelem és információszabadság mindenkor egységes, egymásra tekintettel történő értelmezése, és a reaktív mellett a proaktív – hivatalból indított, tematikus – vizsgálatok jelentőségének növelése.

Ahogyan a Jogi Fórum is beszámolt róla 2008 szeptemberében jelent meg a Szabad adatok, védett adatok 2. című tanulmánykötet. A szerzők egyfajta multidiszciplináris szemléletet igyekeznek követni. Megválasztása esetén szükségesnek tartaná ezen szemléletmód közvetítését?

Igen, ezen a területen ez elkerülhetetlen, hiszen a technológia változásai és a jog igen érdekes kölcsönhatásának a terepe ez, Warren és Brandeis híres cikkétől kezdve, ahol részben a fotótechnika fejlődéséhez kötik a privacy doktrínájának újraértelmezését, egészen a legújabb adatvédelmi jogfejlődési tendenciákig.

Nemrég az európai adatvédelmi biztos és az Európai Ombudsman is tiszteletét tette hazánkban, Szabó Máté pedig országjárásba kezdett. Nyilvánvaló az a tendencia, hogy a jogvédelemért felelős személyek közelebb akarják vinni munkájukat a polgárokhoz. Biztosként Ön is követné ezt a példát?

Nagy hagyományai vannak az OBH-ban a helyszíni vizsgálatoknak, és nyilván ennek is köszönhető, hogy a hivatal ismertsége és elismertsége is kedvező a számok tükrében. Ezt a hagyományt mindenképpen folytatni kell.

Kapcsolódó anyagok→