Vizsgálatot indít az adatvédelmi ombudsman egy, a világhálón keringő hangfelvétel miatt, amelyen egy hitelintézet telefonos ügyfélszolgálatának munkatársa és egy hiteligénylő beszélget; az említett konkrét eseten túl az adatkezelők hasonló tevékenységét is megvizsgálják – közölte Jóri András pénteken.

Az adatvédelmi biztos közleményében azt írja, hogy önmagában a felvétel önkényes közzététele is több alapvető alkotmányos jogot sért, közöttük az emberi méltósághoz és a személyes adatok védelméhez való jogot.

“Magyarázatot igényel, hogy egy ilyen – nyilvánvalóan a betelefonáló lejáratására terjesztett felvétel miként kerülhetett ki a hitelintézet ügyfélszolgálatának archívumából, mert ha az előírás érvényesült volna, a felvétel nem kerülhetett volna nyilvánosságra” – áll a közleményben.

Jóri András közleményében rámutatott arra, hogy az adatok biztonságának törvényi követelménye előírja, hogy az adatkezelő köteles meghozni minden szervezeti és technikai intézkedést, amellyel garantálja ne sérüljön a kezelésében lévő adatok védelméhez fűződő jog.