A tesztelési időszak elhúzódása miatt csak januártól lesz elérhető az ingatlanadó-kalkulátor az APEH weboldalán. A lekérdezés ingyenes lesz, az érdeklődők e-mailben kapják meg az ingatlan becsült forgalmi értékét.

Az APEH valószínűleg 2010. január 1-jén teszi mindenki számára elérhetővé a hivatalos ingatlanadó-kalkulátort a honlapján. Az adóhatóság november 15-re, majd ezt követően egy hónappal későbbre tervezte a számítógépes rendszer elindítását, de a program tesztelése elhúzódott.

Ingyenes lesz a lekérdezés

A kalkulátor használata során a lekérdezés ingyenes lesz, és mintegy 5 percet vesz majd igénybe. Az érdeklődőknek egy űrlap kitöltése során meg kell adniuk az ingatlannal kapcsolatos főbb adatokat: címet, alapterületet, az épület korát, a felújításának idejét, a közművesítés szintjét és a lakás komfortfokozatát, a lakószobák tájolását és fekvését, valamint az ingatlan fajtáját, illetve megközelíthetőségét – számolt be korábban Szollár Domokos kormányszóvivő. Az érdeklődők automatikusan e-mailben kapják meg a végeredményt, azaz az ingatlan becsült forgalmi értékét.

Ha az adózó az adóhatóság által becsült adatot tünteti fel a bevallásában, akkor az APEH az ellenőrzés során akkor sem bírságolja meg, ha később, az ellenőrzés során esetleg magasabb értéket állapítana meg.

Jövőre kell először bevallani

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán döntött a nagy értékű vagyontárgyak után fizetendő adóról szóló törvényről, a vagyonadó bevezetéséről, amely szerint 2010-től egyes lakóingatlanok, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után adót kell fizetni. A vagyonadót először 2010-ben kell bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, befizetni pedig két egyenlő részletben kell, először az szja-val egyidejűleg a bevallás benyújtásával, majd szeptember 30-ig.

A jogszabály szerint minden lakóingatlan adóköteles, ám mentesség illeti meg a tulajdonost, ha a lakás forgalmi értéke 30 millió forint alatt van, és életvitelszerűen benne lakik. Szintén mentesül a második lakóingatlan, ha a forgalmi érték 15 millió forint alatt van; a harmadik – és e feletti számú – ingatlan esetében azonban a 15 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó lakás után is adózni kell.

Kapcsolódó cikk:

Ingatlanokat terhelő vagyonadó