Az amerikai belbiztonsági miniszter, Janet Napolitano is részt vesz az uniós belügyminiszterek szerdai toledói tanácskozásán, melynek egyik legfőbb témája az európai repülőterek biztonságának növelése lesz. Az egyik legnagyobb vita a testszkennerek használata miatt várható.

A karácsonyi merényletkísérlet után – amikor is egy nigériai férfi megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó gépet – az amerikaiak egyre több repülőtéren alkalmaznak teljes testet átvilágító készülékeket. Európában azonban nincsen egységes álláspont ez ügyben: eddig csak Nagy-Britannia és Hollandia állított üzembe hasonló szkennereket, Franciaország és Olaszország pedig előbb tanulmányozni kívánja a masinák hatékonyságát, azután dönt a bevetésükről – írja az EUobserver.

Mindeközben más tagállamok, így Németország és Finnország a magánélethez való jogra hivatkozva ódzkodni látszik attól, hogy testátvilágító készülékeket állítson fel a reptereken. Hasonló aggályok miatt az Európai Parlament még 2008-ban mondott nemet arra a bizottsági javaslatra, amely testszkennereket állított volna üzembe Európa légikikötőiben.

A belügyi biztosi pozícióra kiszemelt Viviane Reding ugyancsak nem támogatja az elképzelést, hacsak a magánélethez való jog, illetve ennek garantálása nem teljesül a lehető legnagyobb mértékben. A közlekedési portfolió várományosa, Siim Kallas hasonló álláspontot fogalmazott meg.

Az EU jelenlegi soros elnöke, Spanyolország most egy közös álláspont kidolgozásán fáradozik, ám a szerdán Toledóban kezdődött háromnapos informális találkozó nem valószínű, hogy végleges megállapodással végződne. Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő az El Paísnak azt mondta, hogy a közös álláspont várhatóan a repülőterek utasbiztonsági ellenőrzéseinek szigorítását fogja javasolni.

Az ülésen résztvevő amerikai belbiztonsági miniszter mindenesetre a testszkennerek bevetése mellett foglal majd állást, de miként egy amerikai kormányzati tisztviselő Brüsszelben újságírók előtt rámutatott: véleményét nem kívánja majd ráerőltetni az európaiakra.

A belügyminiszterek másik nagy témája az új belbiztonsági stratégia lehet, amelynek a terrorizmus elleni harcban lehet nagy szerepe. Ennek legfontosabb építőköve egy olyan belbiztonsági bizottság felállítása lenne, amely a tagállamok közötti hírszerzési adatok közvetlen cseréjét segítené elő.