Nem korlátozható a közérdekű munkával összefüggő személyekhez nem köthető adatok nyilvánossága.

Nyilvánosak az önkormányzatok közérdekű munkával összefüggő statisztikai, és egyéb aggregált, személyekhez nem köthető adatai – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatkérése nyomán egy önkormányzat kért állásfoglalást az adatvédelmi biztostól a kezelésében lévő közérdekű munkára vonatkozó adatok nyilvánosságáról.

A TASZ által kért információk olyan adatokra vonatkoznak, amelyek az önkormányzat kezelésében vannak, ugyanakkor nem tartalmaznak személyes adatot, illetve más olyan adatot, amelyre vonatkozóan az adatkérés jogszerűen megtagadható lenne. Így nyilvános az önkormányzat vagy bármely olyan intézmény, gazdálkodó- és társadalmi szervezet adata, amely a közérdekű munka ellátására; a szabálysértési bírság közérdekű munkára, elzárásra történő átváltására vonatkozik. Nyilvános továbbá, hogy a szabálysértési hatóság hány esetben kereste meg a jegyzőt a közérdekű munka végrehajtása ügyében. Ezen adatok kiadása a fentiek alapján nem korlátozható – állapította meg a biztos.

A szabálysértési ügyekben kiszabott pénzbírság közérdekű munkára átváltoztatására, illetve annak végrehajtására vonatkozó helyi szintű szabályozás ugyanakkor nem csak közérdekű adatként bárki által megismerhető, hanem azt, mint a közfeladatot ellátó szerv döntését, az elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján (általános közzétételi lista) az önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.

A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmet csak olyan információ esetében tagadhatja meg jogszerűen az adatkezelő, amely minősített adat, döntés-előkészítéssel kapcsolatos adat, illetve üzleti titok.