Az Európai Bizottság új szabályozással próbálja megtörni a cégek vezető testületeinek egyhangúságát: a nők minimális arányát előíró kvótáról indítanak nyilvános konzultációt kedden. Az új szabályozás segítheti a nőket az úgynevezett “üvegplafon” áttörésében.

A nyilvános konzultáció célja, hogy ötleteket gyűjtsenek arra, hogyan lehetne az európai vállalkozások vezető testületeiben elérni a kívánt változásokat, és ennek részeként merült fel a női kvóták bevezetésének ötlete is.

A jelenlegi adatok szerint a nők aránya az európai cégek vezetőtestületeiben mindössze tíz százalékos. Michel Barnier, a belső piaci szolgáltatásokért felelős európai biztos szerint ahhoz, hogy ez megváltozzon változásra van szükség a vállalatvezetési kultúrában.

A kvóták bevezetésének ötletét legutóbb Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke vetette fel. Márciusi bejelentésük szerint kvótákat kell alkalmazni, ha a vállalatoknál enélkül nem indulnak meg a kívánt változások.

A nyilvános konzultáció eredményei alapján dönt arról a Bizottság, hogy szükség van-e új uniós jogszabály kezdeményezésére.