A civil szervezetek közös álláspontja szerint a fenti tényállás minden eleme megvalósult.

Négy emberi jogi szervezet, az Amnesty International Magyarország, a Háttér a Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda közös álláspontja szerint a hét folyamán, Nagykanizsán lakóházakra fújt romaellenes feliratok készítői gyűlölet-bűncselekményt követtek el, amelyet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) tilalmaz. Emiatt a jogvédők a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentést tesznek. 

2012. május 29-én ismeretlen tettesek „megdögletek cigányok”, „x-el (sic!) jelöltek égni fogtok” feliratokat, valamint Hitler nevét és horogkeresztet fújtak festékszóróval egy nagykanizsai üzlet falára. A környéken több házra is x-et festettek az elkövetők. A házak között a többség olyan, amelyben romák laknak, az épületek közül többet a közelmúltban újítottak fel a szociális építőtábor keretében. Sajtóhírek szerint a rendőrség önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított büntetőeljárást. 

A jogvédő szervezetek szerint azonban a cselekmény jóval súlyosabb bűncselekményt valósít meg: a Btk. 174/B. szakaszában szabályozott közösség tagja elleni erőszak bűntettét. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy „[A]ki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” 

A civil szervezetek közös álláspontja szerint a fenti tényállás minden eleme megvalósult, hiszen a cselekmény nyíltan szemben áll a társadalmi együttélési szabályokkal, az igen megbotránkoztató. A feliratok nyilvánvalóan alkalmasak arra, hogy a roma lakosságban, különösen a jellel megjelölt házakban élő cigány emberekben félelmet keltsenek, hiszen üzenetük kifejezett fenyegetés. A Btk. idézett szakasza pedig kiemelt védelmet biztosít az etnikai csoportoknak, amelyeket előítéletből elkövetett támadás ér. A nagykanizsai nyilvánvalóan ilyen. 

A cselekmény – a közösség tagja elleni erőszak bűntettén kívül – kimeríti a rongálás tényállását is. A rendőrség emiatt is nyomozni köteles. 

A jogvédők arra is felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt napokban több hasonló eset is történt (Duna-parti emlékmű, illetve vecsési ház összefirkálása), ezért a rendőrségnek határozottan, hatályos jogszabályok megfelelő alkalmazásával kell fellépnie a hasonló esetek ellen.