Az új büntető törvénykönyv (Btk.) hatékony, korszerű és egységes kódex, amely szigorú, tettarányos büntetéseket tartalmaz – mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az új jogszabály alkalmazását elősegítő konferencián a Parlamentben pénteken.

Az új büntetőkódex alaposan előkészített, a hagyományokat tiszteletben tartja, de a szükséges változtatások is benne vannak, áttekinthető és egységes büntetőpolitikai elvekre épül, továbbá figyelembe veszi a jogalkalmazói szempontokat is – tette hozzá az igazságügyi államtitkár a szaktárca által a jogalkalmazók, bírák, ügyészek és ügyvédek számára szervezett rendezvény bevezető előadásában.

Szavai szerint a június 25-én megszavazott törvény megalkotása szervesen illeszkedik a jogrendszer legfontosabb törvényei, az alaptörvény, a sarkalatos törvények és a nagy anyagi jogi kódexek újraszabályozásának a sorába.

A még hatályos, 1978. évi Btk. az elmúlt évtizedek során mintegy százszor módosult, a különböző színezetű kormányok eltérő büntetőpolitikai elvek alapján, nem egyszer egymásnak ellentmondóan változtatták a kódexet, melynek egysége így megbomlott. Ezt csak egy új kódex megalkotásával lehetett orvosolni – közölte az államtitkár.

Hozzátette: széles körű társadalmi, szakmai egyeztetés folyt többek között az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, a Kúria és a Magyar Ügyvédi Kamara részvételével. Ennek során több száz javaslatot, észrevételt kapott a tárca.

Az elmúlt két évben elfogadott szigorításokat megőrzi az új kódex, így többek között a kiszolgáltatott emberek fokozottabb büntetőjogi védelmére, a középmértékre, vagy a három csapásra vonatkozó rendelkezéseket – ismertette Répássy Róbert.

Új szankció lesz a büntetőjogban – folytatta – az elzárás, a jóvátételi munka és a sportrendezvény látogatásától való eltiltás. Új tényállás többek között az egészségügyi termék meghamisítása, a közfeladati helyzettel való visszaélés, a termőföld jogellenes megszerzése – ami a zsebszerződések hatékonyabb üldözését szolgálja -, és a családi kapcsolatokkal való visszaélés, amely az illegális migráció elleni fellépést teheti eredményesebbé.

A kábítószerrel visszaélés szabályozásában megszűnik a függőkre vonatkozó enyhébb szabályozás, ám a vádlott kábítószer-függőségét a bíró a büntetéskiszabás során értékelheti – tette hozzá az államtitkár.

A jövő év július 1-jén hatályba lépő új Btk. alkalmazását elősegítő konferencián mintegy másfélszáz bírósági, ügyészségi, és ügyvédi kamarai vezető vesz részt. A rendezvény célja, hogy a gyakorló jogászok számára minél gördülékenyebb legyen az átállás az új kódex életbe lépésekor. Előadást tart többek között Polt Péter legfőbb ügyész, Hilbert Edit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, Gáva Krisztián, az igazságügyi tárca közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára és Gellér Balázs egyetemi docens.