A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására vonatkozó javaslatot nyújtott be két kormánypárti képviselő annak érdekében, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények. A javaslatról a tervek szerint az őszi ülésszakban szavaz a parlament, így a köztársasági elnök még az idén kihirdetheti.

Selmeczi Gabriella és Bánki Erik a parlamentnek kedden benyújtott javaslatban azt írta: fokozott büntetőjogi védelmet kívánnak biztosítani a gyermekeknek és a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek.

A két fideszes politikus megjegyzi: a közelmúlt sajnálatos eseményei bebizonyították, hogy “a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni legvisszataszítóbb, gyermekek vagy más kiszolgáltatott személyek sérelmére elkövetett bűncselekmények” esetében az elkövetés után több évtizeddel is felszínre kerülhetnek olyan információk, amelyek a tettesek felelősségre vonását lehetővé tennék.

Annak érdekében, hogy a jövőben az elévülés ne akadályozza az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását, az elévülési szabályok újragondolására van szükség – olvasható az előterjesztésben.

Az indítvány a Btk. nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményekről szóló fejezetével összefüggésben kizárná azon bűncselekmények elévülését, amelyeket 18. életévüket be nem töltött emberek sérelmére követnek el és a büntetési tételük felső határa meghaladja az öt évet. Ugyanez vonatkozna azon súlyosabb minősítést megalapozó esetekre, amikor az elkövező hozzátartozója, nevelője, bármilyen hatalmi vagy befolyási viszonyban van a sértettel. A szigorítás alá esne a gyermekprostitúció kihasználása és a gyermekpornográfia minden esete, függetlenül a büntetési tételtől.

Selmeczi Gabriella korábban azt mondta: a Sipos-ügy – a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye – irányította rá a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető.

Kifejtette: a javaslatról a tervek szerint az őszi ülésszakban szavaz a parlament, így a köztársasági elnök még az idén kihirdetheti.