Eltörölte a gyógyíthatatlan, de ítélőképességük birtokában lévő betegek orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkosságára vonatkozó tilalmat pénteken a kanadai legfelsőbb bíróság.

A bírói testületnek a saját 1993-ban meghozott döntését is megsemmisítő ítélete 12 hónap múlva lép hatályba.

Az egyhangúlag meghozott döntés nyomán a kanadai szövetségi parlamentnek egy év áll rendelkezésére ahhoz, hogy olyan törvényt alkosson, amely elismeri az ebbe beleegyező és elviselhetetlenül szenvedő felnőtteknek azt a jogát, hogy orvosi segítséget kérjenek az életük bevégzéséhez.

A bíróság állásfoglalása szerint az eutanáziát tiltó törvény ellentétben áll a Jogok és Szabadságjogok Kanadai Chartájával. A kanadai törvényhozás elvileg felülírhatná a verdiktet, de ezt megfigyelők nem tartják valószínűnek.

Tavaly Québec tartományban a helyi kormány nyújtott be törvénytervezetet az eutanázia legalizálására.

Az orvosi segédlettel megvalósított elhalálozás egyébként a legtöbb nyugati országban bűncselekménynek számít. A Kanadával szomszédos Egyesült Államokban csak Oregon, Vermont és Washington államban engedélyezi törvény a segédlettel elkövetett öngyilkosságot. Maine-ben a helyi legfelsőbb bíróság 2009-ben meghozott határozata szögezte le, hogy az állam törvényei védik a menthetetlen betegeknek meghalni segítő orvosokat, ám a verdikt magáról a gyakorlatról nem rendelkezett.

Idén több államban, köztük New Yorkban és Kaliforniában is terjesztettek be olyan törvénytervezetet, amely engedélyezné a segítséggel végrehajtott öngyilkosságot.