A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között jelenik meg a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése: a szavazáshoz például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek, ennek határideje csütörtökön jár le.

A fogyatékossággal élők többféle segítséget is kérhetnek választójoguk gyakorlásához: kérhetik például a szavazásról szóló értesítőt Braille-írással vagy igényelhetnek könnyített formában megírt tájékoztató anyagot.

Az érintettek csütörtökön 16 óráig jelezhetik a jegyzőnél vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán (www.valasztas.hu), ha Braille-írással ellátott szavazósablont igényelnek a szavazóhelyiségben vagy a mozgóurnás szavazásnál, és igényelhetik azt is, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben voksolhassanak.

A Braille-írással ellátott szavazósablon olyan műanyagból vagy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza és a szavazásra szolgáló köröknél ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a szöveget, a választott jelölt neve mellett a kivágáson keresztül berajzolja az X-et, majd kiveszi a szavazólapot a sablonból és az urnába dobja.

Amíg nem sikerül az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne szavazni.

A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7014 akadálymentes szavazókör van.

A választópolgár – ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes – április 6-án 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Az országgyűlési választáson 10 286 szavazatszámláló bizottság működik, a testületek egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és – a törvény által előírt rendben – a segítségnyújtás.

A szavazatszámláló bizottság egyebek mellett tájékoztatja a választókat arról, ha egy jelölt visszalépett (ekkor az adott nevet a szavazólapon áthúzza). Szükség esetén – a választópolgár befolyásolása nélkül elmagyarázza a szavazás módját is. Ha egy olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választó a szavazólap kitöltéséhez nem tud segítségül más választópolgárt megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelemnek legkésőbb április 6-án 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához vagy a szavazás napján, legkésőbb 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz. A mozgóurnával szavazókat a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel.