Horányi Márton: Fókuszban az élelmiszer kiskereskedelem: ismét milliárdos bírság az osztrák versenyhivataltól

Mai részítéletében három millió eurós bírságot szabott ki a Spar csoportra az osztrák kartellbíróság. A bírság abban az élelmiszer kiskereskedelmet érintő vizsgálat sorozatban született, amelynek keretében az osztrák versenyhatóság már tucatnyi élelmiszeripari beszállítóra szabott ki bírságot vertikális árrögzítésért, és amelynek keretében a Spar egyik legnagyobb ausztriai versenytársa, a REWE csoport korábban már 20,8 millió euró (több mint hat milliárd forint) bírságot fizetett az osztrák versenyhatósággal kötött egyezség keretében.

Az osztrák versenyhivatal az immár két éve tartó vizsgálat során számos helyszíni rajtaütést tartott (a Spar csoportnál kétszer is rajtaütöttek, a házkutatás nyolc napig tartott), amelynek keretében a hatóság számos bizonyítékot foglalt le. Ezek a hatóság szerint arra utaltak, hogy a kiskereskedelmi láncok megállapodtak beszállítóikkal az egyes termékek továbbeladási (polci) árában. Az ilyen megállapodások különösen súlyos versenykorlátozásnak minősülnek, így a hatóság bírság kiszabását kezdeményezte mind a szállítókkal, mind az érintett kiskereskedelmi láncokkal szemben. A hatóság ráadásul külön kiemelte, hogy nem pusztán kétoldalú megállapodásokról volt szó az egyes beszállítók és kereskedők között, hanem a továbbeladási árrögzítés a kontextusát tekintve egy horizontális kartell része is volt: a kereskedők ugyanis csak akkor fogadták el a beszállítók áremelési szándékát a nagykereskedelmi ár vonatkozásában, ha a beszállító igazolni tudta, hogy más kereskedelmi láncok már befogadták az áremelést és megjelenítették azt a polci áraikban. Ezt a horizontális (ún. “hub and spoke”) elemet bizonyították a hatóság szerint a beszállítók által a kereskedőknek megküldött ártükrök és a versenytárs láncoknál végzett próbavásárlásokról továbbított blokkok, amelyeket a beszállító a versenytársi áremelés bizonyítékaként szolgáltatott a kereskedőnek.

A fenti magatartás a hatóság szerint egészen 2012-ig hosszú éveken keresztül bevett piaci gyakorlat volt több termék piacán, így különösen a tejtermékek és különböző sörfajták esetében. A SPAR-ra kiszabott bírság ugyanakkor csak a tejtermékek csoportját fedi le, ezért az eljárás tárgyát képező további 16 termékpiac tekintetében akár további súlyos bírság is kiszabásra kerülhet az eljárás későbbi szakaszában.

Az ügy érdekessége, hogy az osztrák versenyhatóság a REWE-vel kötött korábbi egyezség keretében kialakított egy iránymutatást a hasonló jogsértések elkerülése érdekében, amely aktuális formájában elérhető a hatóság honlapján. Az iránymutatás nem csak a tiltott és megengedett magatartások elhatárolását tartalmazza, hanem iránymutatást ad arra nézve is, hogy mit lehet tenni ha netán már bekövetkezett volna a jogsértés. Erre az esetre az osztrák jog a magyar szabályozásnál jóval megengedőbb, mivel a cégek ilyen (akár tisztán vertikális) megállapodások esetében is élhetnek az önfeljelentés lehetőségével, amely esetén akár mentesülhetnek is a bírság kiszabása alól. Ha erre már nem lenne lehetőség, akkor cégek a hatósággal való együttműködés esetén még mindig elérhetnek bírságcsökkentést, illetve további igen jelentős kedvezményeket kaphatnak, ha egyezség keretében hajlandóak az ügyet rövid úton lezárni.

Az ügyről és az élelmiszer kiskereskedelmet érintő vizsgálatsorozatról további információ érhető el az osztrák hatóság honlapján: http://www.bwb.gv.at/

A kiskereskedelmet érintő magyarországi versenyjogi (jogszabályi) fejleményekről egy külön blogbejegyzés keretében fogunk beszámolni hamarosan.