Már harmadik alkalommal fog össze a fővárosi ügyvédség, hogy jogi tanácsadással támogassa azokat a jogkeresőket, akiknek függőben lévő peres ügye van és nem biztosított a jogi képviselete, valamint, akiknek tanácsadásra van szüksége jogvitákban. A Pro Bono Nap az év egyik legfontosabb eseménye a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) számára, az idén október 26-án, 8 és 16 óra között, a kamara épületében, ügyvédi irodákban és online tartják az ingyenes konzultációkat.

Pro bono publico. Magyarul annyit tesz, a közjóért, a jelentése pedig önként vállalt, fizetés nélküli munkavégzés. A karitatív tevékenység szerves része az ügyvédi hivatásnak, a budapesti ügyvédek pedig kifejezetten komolyan veszik ezt a feladatot.

Október 26-án több mint 110 ügyvéd vesz részt a BÜK által szervezett eseményen, amely során önkéntes alapon adnak jogi segítséget a társadalom bármely tagjának.

Az érdeklődők a kamara épületében, a 1055 Budapest Szalay utca 7. szám alatt, valamint online is kérhetnek eligazítást, míg egyes ügyvédek a saját irodájukban nyújtanak jogi segítséget.

A tanácsadás kiemelt területei a következők: polgári- és cégjog, családjog, társasház- és ingatlanjog, valamint büntetőjog. Célja, hogy segítse a jogkeresőket kérdéseik tudatos, értő megfogalmazásában, hogy arra megfelelő válaszokat kapjanak. Továbbá a budapesti ügyvédség kiemelten fontosnak tartja, hogy mindenki megtalálja azt az ügyvédet, akiben teljes mértékben megbízik, és aki a legmegfelelőbben tudja ellátni az ő jogi képviseletét.

„A mindennapi életben gyakran eszébe sem jut az embereknek, hogy a legtöbb területen jogi szabályozások vesznek körül minket. Általában olyankor szembesülnek ezzel, amikor már megtörtént a baj, és ilyen esetekben jól jön az ügyvédi segítség, kollégáimmal pedig azt valljuk, hogy a jogi képviselet mindenkit megillet.” – fogalmazott Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

A konzultációk körülbelül 20 percesek, ez idő alatt a konkrét tényállás, jogi kérdés tisztázása, az egyszerűbb kérdések megválaszolása lehetséges, míg összetettebb ügyek esetén a jogi probléma feltárása és a megoldáshoz szükséges jogi segítség meghatározása lehet nagy nyereség a jogkeresők számára.

Az érdeklődők a BÜK honlapján, ITT lehet regisztrálni az eseményre október 25-ig.