A DLA Piper Hungary ügyvédi iroda és az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete jogi oktatási programsorozatot szervezett novemberben Budapesten olyan emberek számára, akik a háború miatt kényszerültek elmenekülni Ukrajnából. A kezdeményezés célja, hogy tájékoztassa az ukrán menekülteket a jogaikról és kötelezettségeikről, illetve a Magyarországon rendelkezésükre álló lehetőségekről.

A DLA Piper, mint az UNHCR globális partnere első lépésben Franciaországban élő ukrajnai menekültek számára indította útjára az idén „Know Your Rights”, azaz „Ismerd meg a jogaidat” című programját.

A kezdeményezés célja, hogy közérthető tájékoztatást adjon a befogadó országok jogrendszeréről, és ezzel segítse a menekültek beilleszkedését a helyi közösségekbe, valamint azt, hogy képviselni tudják az érdekeiket.

Mára a DLA Piper budapesti irodája is csatlakozott a programhoz, amelynek keretében az UNHCR-rel karöltve

novemberben egy személyes jelenléten alapuló és egy online többnyelvű ingyenes szemináriumot szervezett.

A program során a DLA Piper Hungary és az UNHCR szakértői a JÖSz (Joghallgatók Önképző Szervezete) képviselőivel közösen járták körbe az Ukrajnából érkező személyek jogi státuszával összefüggő kérdéseket, különös tekintettel az ideiglenes védelemre, azaz menedékes státuszra. Emellett általános tájékoztatást nyújtottak a munkavállalásra vonatkozó szabályozásról, a cégalapítás lehetőségeiről, az adózási, egészségügyi és oktatási rendszerről.

„A DLA Piper társadalmi felelősségvállalási stratégiája mentén lehetőségeinkhez mérten már hosszú évek óta támogatjuk a hazai rászoruló társadalmi csoportokat, civil szervezeteket, családokat. Az UNHCR szakértőivel együttműködve indított hazai Know Your Rights kezdeményezésünk ezzel nem ért véget. A jövőben is folytatni kívánjuk a Magyarországon letelepülni szándékozó ukrán menekültek megsegítését” – emelte ki Horváth Mónika, a DLA Piper Hungary Pro Bono tevékenységért felelős partnere.

Az Európai Unió 2022 márciusában egyhangúlag megszavazta, hogy elfogadása óta először életbe léptetik az Ideiglenes Védelemről szóló irányelvet, hogy az EU területén azonnali védelmet biztosíthassanak az Ukrajnából menekülőknek.

Magyarország az elsők között vezette be az ideiglenes védelmi státuszt, így már az ukrajnai háború kezdetétől biztosítja az országba érkezők számára az ideiglenes védelmet és az ahhoz kapcsolódó támogatásokat – mára már több mint 32 ezren kérelmezték a státuszt.

„Bárki kényszerüljön is elmenekülni az otthonából, kulcsfontosságú, hogy hozzájusson a szükséges információhoz, amikor egy új országba megérkezik, támogatáshoz jusson, és élni tudjon a törvényes jogaival. A DLA Piperrel közös programunk célja, hogy támogatást adjunk az Ukrajnából érkező menekültek társadalmi beilleszkedéséhez, illetve olyan tanácsokkal lássuk el őket, amelyeket aztán alkalmazni tudnak a mindennapi életükben. Az UNHCR nagy örömmel dolgozik együtt a DLA Piper Hungary irodával, és keresi az együttműködés lehetőségét további magyar jogászokkal is” – mondta Roland Schilling, az UNHCR közép-európai képviselője.

A DLA Piper 2022 júniusában jelentette be, hogy hároméves globális partnerségre lép az UNHCR-rel annak UK for UNHCR nevű egyesült királyságbeli helyi partnerszervezetén keresztül. Az együttműködés keretében a DLA Piper szakértői és pénzügyi támogatást nyújt az UNHCR leginnovatívabb projektjeihez.

A társaság a korábbiakban már több mint 3 millió dollár értékben nyújtott pro bono jogi segítséget az UNHCR-nek, és az idén útjára bocsátott partnerségen keresztül a következő három évben további 3,7 millió dollár értékű ingyenes jogi segítségnyújtást vállalt.

További információ a különböző támogatásokról és lehetőségekről az UNHCR weboldalán –ITT érhető el, illetve a menekültek hívhatják az ingyenes +36 80 984 583 UNHCR-segélyvonalat is hétfőtől péntekig 8:00-17.00 óra között.