Segitseg! - Felmondás "elodázása"


Fcy # 2002.08.12. 12:00

Egy kis kiegészítés:

Köszönöm a hozzászólást (a Munka Törvénykönyve rovatban), bár nem lettem okosabb tőle, sőt, erkölcsileg el lettem 'ítélve' :(. Hogy a helyzetet jobban megértsétek, néhány hónapja vettünk a feleségemmel lakást (aki 'jól kereső' kezdő közalkalmazott), és havi soktízezer forintos bankkölcsön + gyorsan visszafizetendő rokoni, baráti kölcsönök alatt görnyedezek. (Plusz hamarosan megjön az illeték is, mert mifelénk sajnos gyorsan dolgoznak :(. Így a 'finanszírozási rendszerünk' lazán összeomlik, ha mondjuk 2 hónapig nincs állásom.

TERMÉSZETESEN, már egy ideje igencsak intenzíven keresek új állást, vannak is ígéretes fejlemények; mindentől függetlenül igyekszem még többet teljesíteni a jelenlegi munkahelyemen és egyáltalán nem a babérjaimon akarok ülni!!! Csakhogy, ilyen szintű állást (ahová eljutottam és amiből kitelik a törlesztés) találni nem olyan egyszerű - előbb-utóbb fog menni, mert jók a referenciáim, de nem biztos, hogy 1 hónap alatt. És nem kell azt gondolni, hogy valami kacsalábon forgó valamit vettünk.

Pusztán biztonsági okokból kérdezem ezeket, és csak akkor lépnék erre az útra, ha a munkáltató egén további 'fekete felhőket' látok. Még véletlenül sem akarok élősködni az államkasszán (évi több, mint negyedmillió forintot fizetek eb. hozzájárulás címén, eddig még 1 hétnél nem voltam tovább táppénzen, úgyhogy ebből eddig nem sokat láttam viszont!)

Úgyhogy kérlek, ha tudtok, válaszoljatok a feltett jogi kérdésre! És remélem, a fenti részletek alapján már nem tűnök annyira elítélendőnek...

Üdv,

Fcy


Fcy

Fcy # 2002.08.09. 15:57

Bocsánat, feltettem a 'Munka Törvénykönyve' rovatba, és csak utána tűnt fel, hogy itt kell segítséget kérni. Szóval, segítség!!!

Határozatlan időre szóló munkaviszonyomat a munkáltató, saját pénzügyi okai miatt várhatóan hamarosan meg kívánja szüntetni. Felmondási időm a szerződés szerint 1 hónap. Mivel jelenleg elég magas összeget fizetek havonta lakáshitel-törlesztésre, és nem biztos, hogy a felmondási idő alatt sikerül megfelelő állást találnom, fontos lenne tudnom, hogy mik a lehetőségeim.

Kérdéseim:

  1. Amennyiben betegszabadságra megyek (a felmondás kézhetvétele előtt), a munkaadó felmondhat-e annak tartama alatt? Van-e valamilyen korlátozás, hogy mennyi betegszabadságon eltöltött idő után mondhat fel? (Ha jól tudom, nemrég módosítottak ezen, és bizonyos idő eltelte után felmondhatnak.)
  2. A munkáltató által fizetett betegszabadság idejére mennyi bér jár? Ha jól tudom, 15 napra jár a bér 75%-a. Ezt követően, a TB által fizetett táppénznek van-e felső korlátja, vagy ott is a 75%-os szabály érvényesül?
  3. Igaz-e még az, ami a MT. 90.§ (1) ír, hogy nem szüntethető meg a munkaviszony rendes felmondással a betegszabadságot követő 30 nap alatt? Tehát ha akár csak 1 nap betegszabadságon vagyok, az azt jelenti, hogy 2 hónapra (30 nap+1 hónap felmondási idő) biztonságban vagyok? Ha ez így van, akkor tovább hosszabbítja-e ezt az időt, ha a 30 nap védettség letelte előtt újra betegszabadságra kerülök?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Fcy


Fcy