A brit kormány máris több, a jogszolgáltatással kapcsolatos projektet finanszíroz. A Lordkancellári Hivatal, vagyis az angliai igazságügyi minisztérium “A polgári bíróságok modernizálása” című kiadványában a különböző bírósági szolgáltatások internetes hozzáférését taglalja.

A közvélemény számára készült vitaanyagban javasolt egyik internetes szolgáltatás a “virtuális bíróság”, melynek lényege, hogy a polgárok e-mailben, az interneten, ill. digitális televízión keresztül juttathatják el keresetüket a bíróságokhoz. Nagy érdeklődésre tarthat számot a joggal kapcsolatos információszerzés

  • ez 24 órán keresztül állna rendelkezésre.

Figyelmet érdemelnek a bírói munka megkönnyítésére vonatkozó újítások is. Ennek értelmében hozzáférhetővé válnának különböző iratok és bizonyítékok, beszerezhetőek lennének digitális audio felvételek, melyek perdöntő fontosságúak lehetnek egy-egy eljárás során. A javaslatok kidolgozására a kormány eddig 43 millió fontot költött. 2001 első negyedévére várható az irányelvek megszületése és az egyes projektek bevezetésének határideje is. A brit kormány addig, azaz április 21-ig vár visszajelzést a közvéleménytől. Február 5-én egyébként a Preston megyei bíróságtól már e-mailben kérhetik a polgárok például a tárgyalás időpontjának megváltoztatását, Shropshireben pedig videoképernyős jogi tanácsadást vehetnek igénybe a britek a közkönyvtárakban.