Továbbra is érvényesnek tekinti a Magyar Orvosi Kamara a kórház-privatizációs törvényjavaslat visszavonásáról szóló kezdeményezést. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma meggyőződése, hogy az évek óta alulfinanszírozott egészségügyben elkerülhetetlen a mélyre ható reform.

A lezajlott szakmai viták után is érvényes a Magyar Orvosi Kamara (MOK) október 7-i határozata, mellyel a kórház-privatizációs törvényjavaslat visszavonását kezdeményezte a miniszterelnöknél – közölte Kupcsulik Péter. A MOK elnöke hangsúlyozta: mivel a törvényjavaslat visszavonása nem történt meg, a képviselő-testület akkor alakíthatja ki álláspontját a kormányzattól azóta szóban ajánlott szövegmódosításokról, ha az ígéreteket írásban is rögzítve látja. Kupcsulik aggályosnak tartja, hogy a törvényjavaslat kapcsán csak az egészségügyi minisztertől hangzottak el ígéretek az ágazat finanszírozásának javítására, miközben a pénzügyminiszter az ügyben “feltűnően hallgat”. A MOK elnöke úgy látja: a parlament elé beterjesztett törvényjavaslat arra utal, mintha az állam kivonulni készülne az egészségügy finanszírozásából.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testületének meggyőződése, hogy az évek óta alulfinanszírozott egészségügyben elkerülhetetlen a reform. Az alacsony keresetek miatt egyes intézményekben kritikus méreteket öltött az elvándorlás, amely már a betegellátást is veszélyezteti. A megoldás csak átfogó bérfelzárkóztatási program megvalósítása lehet.