A prágai képviselőház kedden elfogadta a közszolgálati Cseh Televízióról szóló törvényt. A felsőház összes kifogását a törvény ellen az alsóház elutasította. A törvény életbe lépéséhez már csak Václav Havel aláírása szükséges, az államfő azonban már a szavazás előtt jelezte, hogy a törvényt haladéktalanul aláírja.

A Cseh Televízióról szóló módosított törvény lehetővé teszi a képviselőháznak, hogy ideiglenesen átvegye a legfontosabb közszolgálati média kuratóriumának a hatáskörét, s kinevezze a televízió ideiglenes vezetőjét. Ezzel lehetővé válik, hogy megoldódjon a december közepe óta húzódó televíziós válság, amely komoly társadalmi feszültséget váltott ki az országban.
A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a tévékuratórium tagjait a jövőben a különféle társadalmi szervezetek jelöljék, a képviselőház pedig közülük fogja kiválasztani a testület 15 tagját. Eddig a tévékuratóriumnak kilenc tagja volt, s azokat politikai kulcs alapján a képviselőházi parlamenti pártok választották. Nem ment át az a javaslat, hogy a kuratórium tagjainak megválasztásába a képviselőházon kívül a szenátus, illetve az államfő is beleszólási jogot kapjon. A tévékuratórium ülései a jövőben nyilvánosak lesznek.
A Cseh TV alkalmazottai december közepén azért lázadtak fel, mert a közszolgálati intézmény kuratóriuma politikai kritériumok alapján a Polgári Demokratikus Párthoz közel álló Jirí Hodacot nevezte ki vezérigazgatónak. Hodac január elején a közvélemény tiltakozásai következtében lemondott tisztségéről, míg a televíziós tanácsot a parlament menesztette.