Budapest, 2001. február 13. (MTI) – Pokol Béla (FKGP) visszavonta a Polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítását célzó indítványát, az úgynevezett lex Pokolt – ezt maga a képviselő közölte kedden az MTI-vel.
Az 1998-ban már beterjesztett, majd visszavont és idén január 2-án – az FKGP elnökségének kérésére – változatlan formában újra benyújtott javaslat szerint “társadalmilag hátrányosnak tekintett vélemény és értékelés közlése esetén a személyesen érintett követelheti a vélemény vagy az értékelés cáfolására közlemény közzétételét.”
A Polgári törvénykönyv alapján jelenleg abban az esetben lehet helyreigazítást kérni, ha valakiről valótlan tényt állítanak.
Pokol Béla, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke 1998 novemberében vonta vissza sajtó-válaszadási javaslatát, mivel azt a kormány, illetve a Fidesz átdolgozás nélkül nem támogatta.
Torgyán József, az FKGP elnöke idén januárban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a pártelnökség megbízta Pokol Bélát a különböző politikai szervezetek arányos szerepeltetését és az ellenvélemények kötelező megjelentetését célzó törvényjavaslat újbóli benyújtására, ugyanis elfogadhatatlannak ítélték egyes újságírók “rágalmazásban, hamis vádaskodásban megmutatkozó tevékenységét”.
A MÚOSZ elnöksége január 9-én közleményben jelentette be, hogy a törvény elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz fordul.
Répássy Róbert (Fidesz) hétfőn közölte: a Fidesz parlamenti frakciójának jogi kabinetje nem támogatja az úgynevezett lex Pokolt, és bejelentette, hogy a testület a Ház elé terjesztette a sajtót érintő, saját indítványát a Ptk.-módosítására.