Budapest, 2001. február 15. (OS) -Több mint 1,5 milliárd forintnyi szennyezési bírságot vetett ki tavaly a környezetvédelmi hatóság – tudta meg a Népszabadság. A néhány milliós büntetéseket a cégek zokszó nélkül kifizetik, elrettentő hatásuk csupán a százmilliós nagyságrendű bírságoknak van.
A tavalyi évben kivetett elsőfokú környezetvédelmi Főfelügyelőség adatai szerint – a legnagyobb, 450 millió forintos tétel a Fővárosi Csatornázási Műveknek (FCSM) jutott. A cég ezzel az abszolút rangsor mellett természetesen a szennyvíz-kategóriában is listavezető a fűzfői Nitrokémia Rt. (21 millió) és a mohácsi fafeldolgozó Mofa Kft. (19 millió) előtt.
A legnagyobb légszennyezők közül az oroszlányi Vértesi Erőmű (300 millió), a visontai Mátrai Erőmű (233 millió) és a százhalombattai Duna-menti Erőmű (70 millió) áll a bírságrangsor élén.
Veszélyeshulladék-bírságból a bauxitgyapotot előállító tapolcai Toplan Rt. fizethet a legtöbb (25 millió forintot), megelőzve az alsózsolcai Ongai Csavargyártó Kft.-t (11 millió) és a Máv záhonyi igazgatóságát (10 millió). A legjelentősebb zajvédelmi bírságot a Kaposcukor Rt.-re vetették ki (3 millió forint), őt a Főtáv Rt. Zápor utcai üzeme (2,8 millió), a Hejőcsabai Cementmű (2,6 millió) követi.
A kivetett bírságok összege több mint 1,5 milliárd forint, ennek 60 százalékát a víz, 30 százalékát pedig a levegő szennyezéséért kell befizetni. Varga Pál, a környezetvédelmi főhatóság főosztályvezetője leszögezte: elsőfokú, általában nem jogerős bírságokról van szó, az ügyek végleges jogi rendezése négy-öt évig eltarthat. A beszedett bírságok 70 százaléka a környezetvédelmi alapba, 30 százaléka az érintett önkormányzathoz kerül.
Varga Pál szerint a bírság egyelőre nem elrettentő erejű, a büntetést a cégek többsége egyfajta “környezethasználati díjnak” tekinti, és előbb-utóbb zokszó nélkül befizeti. Visszatartó erejük csupán a százmilliós bírságoknak van.
Makó Magdolna, az FCSM környezetvédelmi megbízottja kérdésünkre elmondta: jelenleg a főváros szennyvizének 37 százalékát már tisztítják. Az FCSM nem ért egyet a kiszabott bírság összegével, fellebbezett a döntés ellen.