Január közepétől a rendőrség mintegy négyezer bejelentést fogadott a 06-80-555-111-es, ingyen hívható Telefontanú vonalára – tájékoztatta a Népszabadságot Csendes László alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője. A bejelentések alapján elfogtak nyolc körözött bűnözőt, megtaláltak három, korábban ellopott gépkocsit, és különböző bűncselekmények alapos gyanúja miatt két nyomozást rendeltek el. Mintegy 700-800 bejelentés tartalmazott olyan tényeket, amelyek a rendőrség előtt ismeretlen bűncselekményekre vagy bűnelkövetőkre utalnak, de “további adatgyűjtést és értékelést igényelnek”. A szolgálat beindításakor ötszázalékos hatékonysággal számoltak, a valós arány körülbelül húsz százalék lett.

Csendes hangsúlyozta: ha a telefonáló olyan jogsértésről számol be, amelynek nyomozása nem a rendőrség hatáskörébe tartozik, a bejelentéseket továbbítják az adórendőrségnek, illetve a vámőrségnek. Mindkét hatóság illetékesei azt közölték, hogy a rendőrség Telefontanú vonalán tett, de nekik szóló bejelentéseket ugyanúgy kivizsgálják – és ha kell, ugyanúgy elrendelik a nyomozást -, mintha közvetlenül őket hívták volna.

A legtöbben egyébként csak aziránt érdeklődnek, hogy milyen információk érdeklik a Telefontanút. A bűnügyekkel kapcsolatos bejelentések döntő többségében kábítószer-terjesztőkről és árusítóhelyekről értesítik a nyomozókat.