Az adóhivatal legfrissebb adatai szerint 1 milliónál kevesebb személyi jövedelemadó bevallást vettek nyilvántartásba március 14-ig, így a 4,3 millióra becsült adózó jelentős része az utolsó napokra hagyta szja bevallásának feladását. A 2000. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásokat március 20-ig lehet feladni, illetve a befizetési kötelezettségnek eleget tenni.
Az adóbevallások időbeni feladását segíti, hogy a Nyugati-, illetve a Keleti pályaudvarnál lévő postahivatalok nyitva tartását kedden, este 24 óráig meghosszabbították.Azok az adózok akik, késve vagy egyáltalán nem adják be adóbevallásukat, illetve nem fizetik be adójukat, 100 ezer forintig terjedő mulasztásos pénzbírsággal sújthatók. A bevallási kötelezettség alól nem mentesít, ha valaki nem kapta meg az egységcsomagot, a formanyomtatványokat ugyanis a hivatal kirendeltségein be lehet szerezni.
A bevallási határidő alól haladékot csak az árvíz sújtotta területeken élő embereknek ad az adóhivatal. Õk ugyanis az akadályoztatásuk megszűnését követő 15. napig szankciómentesen nyújthatják be bevallásukat, fizethetik adójukat, járulékukat és tehetnek különböző, adóval összefüggő nyilatkozatokat. Ezen túli akadályoztatás esetén igazoló kérelem mellett lehet késve adóbevallást benyújtani.
A bevallásban az ez év január 15-éig kifizetett béreket még el kell számolni.