A szakszervezetek igénylik, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) valamennyi egyezménye, ajánlása nyomon követhető legyen magyar nyelven, s ezt a törekvést a Nemzeti ILO Tanács kormányzati és munkaadói oldala is támogatja – derül ki a testület feladattervéből. Ennek érdekében könyv és CD-ROM kiadását tervezik az ILO segítségével.
A testület egy listáról választotta ki az idén indítandó programokat. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kollektív megállapodások elősegítése, segítségnyújtás a munkavállalói, munkaadói reprezentativitási viszonyok tisztázásához. A témakört a szociális partnerek részvételével tanulmány készítésével dolgozzák fel. Bemutatják a szociális partnerek tárgyalásainak magyarországi helyzetét, törekvéseiket, lehetőségeiket. A témakört szeptemberben már nemzetközi konferencia keretei között vitatják meg a programjavaslat szerint.
Ugyancsak nemzetközi konferenciát terveznek arról, hogy miként határozzák meg a reprezentativitást az Európai Unióban, illetve miként kötnek kollektív szerződéseket a munkáltatók és a szakszervezetek. Értékelik a magyarországi helyzetet, különös tekintettel az ágazati kollektív szerződésekre.
Az idei programok között szerepel az ILO ellenőrzési és panaszeljárásairól szóló ismertetés. Ez nemzetközi szeminárium keretében valósul meg a hazai munkavállalói, munkaadói érdekképviseletek, ILO-előadók részvételével, a tervek szerint májusban.
A piaci körülményekhez jobban igazodó úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák, így például a részmunkaidős, vagy határozott időre szóló alkalmazás, uniós és magyarországi tapasztalatainak megvitatására nemzetközi szeminárium ad majd lehetőséget a tervek szerint az év végén. A munkahelyi esélyegyenlőség javítását képzési programmal kívánják szolgálni.