A parlamenti pártoknak sürgősen meg kell nevezniük jelöltjeiket az ombudsmani tisztségekre, hiszen június 30-án a jelenlegi biztosok mandátuma lejár. A köztársasági elnök február végére várta a javaslatokat, hiszen a mandátumok lejárta előtt három hónappal meg kellene választani az új biztosokat. Az pedig csak az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatásával sikerülhet.

Az SZDSZ levélben kérte az Országgyűlés elnökét, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a hat parlamenti párt mihamarabb egyeztessen arról, kit jelölnek ombudsmannak. Mint ismeretes, januárban egyszer már összeültek a pártok, egyezségre azonban nem jutottak. Mádl Ferenc köztársasági elnök akkor február végét jelölte meg a konszenzusos jelöltek megnevezésére, addig ugyanis, amíg nem kapja meg a javaslatokat, nem tud eleget tenni jelölési kötelezettségének.

Szent-Iványi István, az SZDSZ frakcióvezetője méltatlannak nevezte a pártok hallgatását, ami mögött szerinte az állhat: nem tudják, kit jelöljenek. A frakcióvezető úgy látja, hogy Majtényi László adatvédelmi biztos ismételt jelölése körül várható a legnagyobb vita, de nem egyértelmű az sem, hogy Kaltenbach Jenőt, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát támogatnák-e a kormánypártok. A legnagyobb gondot azonban az okozhatja, ha Gönczöl Katalint, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát sem támogatja a pártok többsége, ezzel ugyanis maga a hivatal kerülhet veszélybe. Ha nem tudnak ombudsmant választani, gyakorlatilag megszűnik az intézmény is.

Szent-Iványi szerint érthetetlen a tétlenség, hiszen kétharmados törvényről lévén szó, elkerülhetetlen a pártok közötti konszenzus. A szabad demokraták egyébként támogatnák a jelenlegi biztosok újraválasztását, általános helyettesként pedig elfogadnák akár Margitán Éva, akár Takács Albert személyét.

A Magyar Szocialista Párt szintén támogatja a jelenleg még hivatalukban lévő országgyűlési biztosokat, általános helyettesnek pedig Takács Albertet jelölnék – tudtuk meg Vastagh Páltól. Az MSZP egyébként még nem értékeli problémásnak azt a tényt, hogy a hat parlamenti párt nem állapodott meg a jelöltek személyében, de az egyeztetésnek szerintük is sürgősen meg kell kezdődnie. Vastagh szerint fiaskó lenne, ha június 30-ig nem foglalnák el hivatalukat az új ombudsmanok. Az MSZP egyébként a köztársasági elnök lépéseire vár, hiszen a pártok közötti egyeztetés csak az ő aktív részvétele mellett lehet sikeres. Eddig azonban Mádl Ferenc nem tanúsított túlzott aktivitást ez ügyben – hangsúlyozta a szocialista képviselő.

A kisgazdapárt egyelőre nem nevezte meg az általa támogatandó jelöltek listáját. Amint azt Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető elmondta: még nincs kialakult álláspontjuk.

A köztársasági elnök feladata az ombudsmanok jelölése, neki kell tehát az ombudsmanok személye körüli egyeztetést irányítani – mondta el kérdésünkre Balsai István, az MDF frakcióvezetője. A képviselő szerint nem ad okot aggodalomra az a tény, hogy még mindig nem ismeretesek a hat parlamenti párt konszenzusos jelöltjei. Biztos abban, hogy a köztársasági elnök tisztában van felelősségével, és megteszi a tőle várt lépéseket. Ezzel együtt szükség van a pártok közötti egyeztetésre is, azon belül a koalíciós pártok tárgyalásaira is. A szándék erre megvan – állította Balsai István. A megegyezés legfőbb akadályát szerinte egyébként az MSZP jelentheti, hiszen még az egyébként bizalmukat élvező Gönczöl Katalin jelöltjét, Margitán Évát sem hajlandók elfogadni. Azt, hogy a biztosokat határidőre megválasszák, éppen ez az elzárkózás gátolhatja. A frakcióvezető egyébként nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a jelenlegi biztosokat válasszák újra.

A MIÉP arra vár, hogy a Fidesz és az MSZP megnevezze jelöltjeit.