A jövőben a bírókat közvetlenül segítő igazságügyi tisztviselők, a titkárok és a fogalmazók számát akarják növelni a Fővárosi Bíróságon. Tavaly összesen több mint 14 ezer ügy érkezett hozzájuk, amelyből 12 500-at befejeztek. A Fővárosi Bíróság Aranygyűrű elismerését Varga Zoltán fővárosi bírósági tanácselnök, bírósági tanácsos kapta.

Az elmúlt tíz évben rendkívül nagy mértékben növekedett a bírói összlétszám, a jövőben azonban sokkal inkább a bírókat közvetlenül segítő igazságügyi tisztviselői állások száma fog gyarapodni – mondta Solt Pál, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a Fővárosi Bíróság hétfői összbírói értekezletén.

Solt Pál mindezt azzal indokolta, hogy a jogalkotás utóbbi 10 éve a társadalmi viszonyok minden bíróságra vihető konfliktusterületét lefedte. – Kisebb kiigazításoktól eltekintve jelentős bírói létszámnövelésre tehát nincs szükség, de joggal merül fel a bírókat közvetlenül segítő alkalmazotti kar, a titkárok és a fogalmazók számának növelése – közölte. Magyarországon egy bírói helyre két segítő munkakör jut, míg az Európai Unióra az 1:4,5-ös arány a jellemző.

Az európai példa követésének a bírósági fejezet költségvetésének szűkössége szab határt. Abban ugyanis évről évre változatlan az a személyi juttatásra fordítható keret, amelyből státusok képezhetők.

Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke közölte: 2000-ben összesen több mint 14 ezer ügy érkezett hozzájuk, amelyből 12 500-at befejeztek. Tavaly 657 bíró dolgozott a Fővárosi Bíróságon. A Budai Központi Kerületi Bíróságon 140 ügy jut egy bíróra, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) pedig 250 az egy bíróra jutó folyamatban lévő ügyek száma. A PKKB jelenleg prognosztizálható munkaterhe létszámfejlesztés nélkül nem lesz megoldható.

A fejlesztésekről szólva a Fővárosi Bíróság elnöke ismertette, hogy 2000-ben 340 millió forintot fordítottak a XVIII. és a XIX. kerületi bíróságok épület-felújítására, 180 millió forintot pedig a PKKB tetőfelújítására. Ez utóbbi rekonstrukciója az idén folytatódik: először külsőleg, majd belsőleg szépül meg az épület. 2000-ben folytatódtak az informatikai fejlesztések, 170 munkahelyet láttak el számítógépekkel. E fejlesztéseknek köszönhetően az év végére már majdnem minden tanács rendelkezett egy számítógéppel.

Az értekezleten Gatter László átadta a Fővárosi Bíróság Arany-gyűrű elismerését Varga Zoltán fővárosi bírósági tanácselnöknek, bírósági tanácsosnak. Varga Zoltán, aki 1977 óta tevékenykedik bíróként, jelenleg a “bombagyáros” ügyét tárgyalja, de ő foglalkozott Magda Marinko büntetőperével is.