A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma ma kezdi tárgyalni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének CIB Bank ellen indított perét. A felügyelet annak megállapítását kéri a Fővárosi Bíróságtól, hogy a CIB Bank a részvények megvásárlásával tisztességtelen piaci magatartást tanúsított.

A per indítását a felügyelet azzal indokolta, hogy a CIB Bank magatartása ellentétes a törvények szellemével és a felügyelet alapelveivel. Szász Károly elnök a Wall Street Journal európai kiadásában úgy nyilatkozott, hogy a BorsodChem egyes befektetői feltehetőleg megsértik az értékpapírtörvény szellemét, és fennáll a gyanú, hogy nyilvános ajánlattétel helyett leplezett együttműködéssel igyekeznek megszerezni a cég többségi tulajdonát.

Az orosz Gazprom érdekeit képviselő írországi Milford Holdings tavaly ősszel szerezte meg a BorsodChem részvényeinek 24,8 százalékát. Később a moszkvai MDM Bank 8,15 és a bécsi Vienna Capital Partners 16,8 százalék részesedést szerzett a cégben. A CIB Bank január közepén vásárolta meg a Milford Holdings BorsodChem-részvényeit, úgy, hogy az orosz Szibériai-Uráli Petrolkémiai és Gázipari Társaságnak vételi joga megmaradt a részvénycsomagra.

A bank vezetése szerint részvényvásárlásuk megfelel a jogszabályoknak és felügyeleti előírásoknak, az nem érinti a vállalatfelvásárlási szabályokat, mert az akció eredményeként a Gazprom érdekeltségbe tartozó BorsodChem-részvények száma nem változott. A pénzintézet azt is állítja, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll a BorsodChem többi részvényesével.