Tíz titkos nyomozati jogkörrel felhatalmazott szervezet 45 munkatársa kezdte meg munkáját a 613 millió forintos évi költségvetéssel működő Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központban (SZBEKK) a fővárosban, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter és Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter adott át hétfőn Budapesten.

A belügyi tárca vezetője elmondta: a központ létrehozása előtt több ország hasonló intézményét megvizsgálták, és a magyarországi helyzethez alkalmazkodva hozták létre a SZBEKK-et. Hozzátette: a magyar központ alapjául az FBI-nál, az Egyesült Királyságban és az Olaszországban működő szervezetek szolgáltak.

  • Az új központ feladata az információgyűjtés, az értékelés, az elemzés és az információ továbbítása lesz – közölte Pintér Sándor. Hangsúlyozta: közvetlen hatósági jogköröket a SZBEKK nem gyakorol, nyomozóhatóságként nem tevékenykedik. Ugyanakkor valamennyi társszervtől adatokat kap és kérhet, illetve azokhoz információt továbbít.

Demeter Ervin arról szólt, hogy a szervezett bűnözésre a legjobb válasz csak a szervezett bűnüldözés lehet. Rámutatott: a szervezett bűnüldözésben érdekelt hatóságok eddig is együttműködtek, azonban kapcsolatuk általában kétoldalú volt. Most ennek eredményére építve megteremtették a szervezetszerű és teljes körű együttműködést.

A sajtótájékoztatón megjelent John Wheeller, a brit parlament illetékes különbizottságának elnöke, Thomas Fuentes, az FBI szervezett bűnözés elleni igazgatója és John Abbot, az ENCIS, vagyis a SZBEKK angol társszervének vezetője is. Valamennyien hangsúlyozták, hogy az állampolgárokat nem csak belülről, hanem kívülről is fenyegeti a szervezett bűnözés, ezért különösen fontos a nemzetközi összefogás. Ennek egyik eszközeként az új központot nevezték meg, amely John Wheeller szerint egy újabb lépés az EU-integráció felé.Az FBI szakértője ezen túlmenően kiemelte a magyar-amerikai kapcsolatok eredményességét, amelynek első jele az úgynevezett FBI Akadémia volt.

Bácskai János, a SZBEKK vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a munkatársakat tíz szervezetből – a két katonai és a három polgári titkosszolgálat, a rendvédelmi szervek védelmi szolgálata, az APEH Bűnügyi Igazgatósága, a rendőrség, a határőrség és a VPOP szervezetéből – választották ki, belső pályázat alapján. Elmondta, hogy a központnak – törvényi felhatalmazás alapján – 33 szervezetten elkövethető bűncselekményben van hatásköre.