A holland parlament felsőháza kedden jóváhagyta az eutanázia törvényesítéséről szóló javaslatot, s ezzel Hollandia lett az első olyan ország a világon, ahol jogilag szabályozott keretek között lehetővé válik e sokat vitatott módszer alkalmazása.

A 75 tagú szenátusban 46 szavazatot kapott a törvényjavaslat, 28-an voksoltak nemmel, egy szenátor pedig nem vett részt a szavazáson. Az alsóház már tavaly novemberben – ugyancsak jelentős, 104:40 arányú többséggel – elfogadta a javaslatot, s ezek után a szenátusi jóváhagyást puszta formalitásnak tekintették.

Szigorú értelemben véve nem az eutanázia, illetve az öngyilkosságban való segédkezés engedélyezéséről van szó, ezek ugyanis változatlanul bűncselekménynek számítanak Hollandiában. Az új törvény csupán arról rendelkezik, hogy alkalmazásuk, illetve elkövetésük meghatározott feltételek teljesülése esetén nem von maga után büntetőjogi következményeket.

A szavazás előtt Hágában mintegy nyolcezren rendeztek néma tüntetést a törvényjavaslat ellen, a szenátust pedig levelekkel és beadványokkal árasztották el az eutanázia ellenzői. Érvelésük lényegét az egyik parlamenti képviselő abban foglalta össze, hogy a haldoklóknak nem a kegyes halálhoz, hanem életük utolsó szakaszának megkönnyítéséhez van joguk.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a hollandok jelentős többsége, mintegy 85 százaléka helyesli az eutanázia legalizálását azokban az esetekben, amikor a beteg elviselhetetlen fizikai fájdalmaktól szenved, vagy ha nincs remény az életben maradására. Bár az eutanázia eddig minden további megszorítás nélkül bűncselekménynek számított Hollandiában is, az utóbbi években ilyen esetek miatt már nem indítottak bűnvádi eljárást, ha a beavatkozást orvos hajtotta végre, és ha közben eleget tett az elvárható gondossággal kapcsolatos feltételeknek.

A jelenleg érvényes gyakorlat része az is, hogy a betegét halálba segítő orvos köteles bejelentést tenni a beavatkozásról; ezután egy szakmai bizottság megvizsgálja az esetet, s véleményét továbbítja az ügyészségnek, amely eldönti, indokoltnak tartja-e bűnvádi eljárás megindítását. Az eutanázia az új törvény szerint is csak azokban az esetekben alkalmazható, amikor az orvos meggyőződött arról, hogy betege valóban “elviselhetetlen szenvedéseket” él át, életben maradására semmi remény, és ő maga is véget akar vetni életének.

Jogosultak az eutanáziára a 12 és 16 év közötti kiskorúak is, de csak szülői beleegyezéssel.