Az alkotmánybíróság döntése után a kormány piaci megoldást keres a szövetkezeti külső üzletrész-tulajdonosok problémájára – az igényléseket mindenesetre továbbra is fogadják, felmérés céljából.

Az érintett minisztériumok szakértői csütörtökön tárgyaltak a kialakult helyzetről. Ezután az illetékesek megerősítették: továbbra is érvényes az a cél, hogy a jogosultak még az idén a pénzükhöz jussanak. Ennek konkrét módját azonban még nem sikerült megtalálni – egyelőre mindössze annyit lehet tudni, hogy a helyzetet piaci módszerekkel kívánja rendezni a kormány. Az igénylések befogadását mindenesetre még nem állították le, a jogosultak továbbra is tömegesen keresik fel a megyei FVM-hivatalokat.

Kovács Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: mindenekelőtt azt szeretnék, ha a külső üzletrész-tulajdonosokat – a szövetkezeti törvény módosításával – szavazati joghoz juttatnák. Legalább ilyen fontos a nyolc éve létrehozott külső üzletrésztulajdon megszüntetése is.

Kovács Zoltán a Népszabadságban elképzelhetőnek mondta azt is, hogy a költségvetésben a szövetkezetek által felvehető hitel fedezetére a korábban elkülönített 20 milliárd forintot mint állami segítséget fogják felhasználni.

Elhangzott az is, hogy a most hatálytalanított törvényben szereplő százszázalékos árfolyamú felvásárlás (ezt a szövetkezetek fizették volna) helyett a piaci értéket fizetnék meg. Ez azonban csak az egyik lehetőségként merült fel.

További részletek a Korridor cikkében