A magyar államot képviselő Szecskay Ügyvédi Iroda pénteken benyújtotta a keresetlevelet a Fővárosi Bíróságon a Tisza és Szamos folyók tavalyi cianid szennyezését okozó Aurul bányavállalat ellen.

A keresetlevél benyújtása előtt az Aurul vállalat hivatalos felszólító levélben értesült a magyar állam követeléseiről és lehetőséget kapott arra, hogy a problémákat peren kívül rendezzék. Minthogy a felszólításra a cég nem reagált, az előzetes tájékoztatásnak megfelelően a Szecskay Ügyvédi Iroda a magyar állam képviseletében benyújtotta a keresetlevelet a Fővárosi Bíróságon – áll a közleményben.
A perben a magyar állam azt kívánja elérni, hogy az Aurul térítse meg a magyar államot ért kárt, és a nagybányai székhelyű vállalatot tiltsák el a környezetszennyező tevékenység folytatásától a szükséges biztonsági intézkedések megtételéig.
A magyar állam kártérítési követelése 28,596 milliárd forint. A nevesített érték a szakértői jelentések alapján tartalmazza a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos veszteségeket, az élővilágot ért károkat, az élővilág rehabilitációjának költségeit, valamint egyéb felmerült költségeket.
A magyar állam azt is kezdeményezi: a bíróság kötelezze a károkozásért felelős Aurul vállalatot, hogy az aranykinyerési technológiát tegye biztonságossá, azaz szereljen fel az üzemben cianidlebontót, gondoskodjon a vízfelesleg elvezetéséről és a nagytározóban lévő folyadék ciántalanításáról, építse át a nagytározó gátrendszerét és alakítson ki megfelelő kapacitású biztonságú vésztározót.
A magyarországi bíróság jogerős ítéletének romániai végrehajtására a magyar-román jogsegély egyezmény biztosít lehetőséget.