Kártérítési pert indított Kincses Előd ügyvéd a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróságon a román állammal szemben, mert a román bíróságok kettős állampolgárságára hivatkozva megakadályozták, hogy jelöltként indulhasson a tavalyi törvényhozási választáson

Kincses jelképes – mindössze egyetlen lejnyi – kártérítést követel. A neves romániai magyar ügyvéd ezzel a lépésével Dinu Zamfirescu román liberális politikus példáját követte, aki korábban már hasonló tartalmú keresetet adott be Strasbourgban.

A román bíróságok mindkét politikus esetében az ország alkotmányára hivatkoztak, amely kimondja, hogy parlamenti képviselőnek csak olyan személy választható, aki kizárólag román állampolgársággal rendelkezik.

A kizárt politikusok szerint ez az előírás számos nemzetközi jogszabállyal ellentétes. Emellett azt is sérelmezik, hogy a román hatóságok a vitatott jogszabály alkalmazásában sem voltak következetesek: a tavalyi választásokon más, kettős állampolgársággal rendelkező személyek részt vehettek jelöltként és be is kerültek a román parlamentbe.

Dinu Zamfirescu a Nemzeti Liberális Párt színeiben, Kincses Előd független jelöltként szeretett volna indulni a választáson.