Salamon László az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságának elnöke szerint a bírósági ítélet csak azokra vonatkozik akiket bevontak az adott perbe.

Salamon úgy véli, a Torgyánt kizárásáról szóló frakció-határozatot megsemmisítő bírósági döntés az FKGP-vel mint párttal szemben született, de a frakció nem része a pártnak, így a jogi döntés a frakcióra nem hat.

Nem vonatkozik az ügyrendi bizottságra a Fővárosi Bíróság csütörtöki ítélete, amely megsemmisítette azokat a kisgazda frakcióhatározatokat, amelyek Pallag László és Pancza István ügyrendi bizottságból való visszahívására vonatkoznak – közölte Salamon László az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságának elnöke.

  • Az ügyrendi bizottság ebbe a jogvitába nem volt bevonva, egy ítélet pedig mindig azokra kötelező, akik a pernek a részesei – közölte, hozzátéve: a bírósági döntés nem kötelező az ügyrendi testületre, de nem is a bizottság hozott döntést arról, hogy személycserék történjenek, hanem a kisgazda-frakció.

Emlékeztetett arra, hogy a bizottságok összetételét az egyes pártok frakciói döntik el, a frakciók delegálják a tagokat, és ezt az Országgyűlés megszavazza.

  • Úgy tudom, a bíróság döntése a kisgazdapárttal szemben született, a pártok frakciói viszont nem részei a pártnak – vélekedett.

Salamon László álláspontja szerint jogi értelemben a pártokkal szemben meghozott döntés a frakcióra nem hat, mint mondta, a bírói döntés a pártot köti, a frakciót nem.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a bíróság döntését az Országgyűlésnek kötelező-e végrehajtani, az ügyrendi bizottság elnöke azt mondta: nem az Országgyűlést marasztalták el.