A Legfelsőbb Bíróság (LB) soron kívül bírálja el Lányi Zsolt kisgazda politikus, független országgyűlési képviselő fellebbezési kérelmét, amelyet a Fővárosi Bíróság a képviselőváltozás bejegyzése iránti kérelmét elutasító végzése ellen nyújtott be.Erről a LB főtitkára tájékoztatta az MTI-t közleményben. A fellebbezési kérelem szerdán érkezett meg a Legfelsőbb Bíróságra.

Lányi Zsolt kedden nyújtotta be fellebbezését a Fővárosi Bíróságra (FB) azon végzés ellen, amely megtagadta bejegyzését az FKGP elnöki posztjára.

A kisgazda politikus az MTI-nek úgy nyilatkozott: fellebbezésében kéri a Legfelsőbb Bíróságot, hogy soron kívül változtassa meg a Fővárosi Bíróság döntését, és kéri az eredeti kérelem szerinti képviselőváltozás bejegyzésének elrendelését.

Lányi Zsolt azzal indokolta fellebbezésének soron kívüli elbírálását, hogy olyan jogi döntésről van szó, amely az FKGP jövőjét jelentősen meghatározza és befolyásolja, valamint a közvéleményt is nagyon foglalkoztatja.

A Fővárosi Bíróság május 10-én utasította el Lányi Zsolt arra vonatkozó kérelmét, hogy a Független Kisgazdapárt Reform Polgári Platform május 5-i budapesti országos nagygyűlésén született döntésnek megfelelően őt jegyezzék be a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnökének.

A bíróság az elutasító végzést azzal indokolta, hogy a pártalkotmány szerint a pártelnök leváltására és az új elnök megválasztására az FKGP elnöke által összehívott nagyválasztmánynak van hatásköre, a budapesti rendezvény pedig a jelenleg érvényes és hatályos pártalkotmány szerint nem tekinthető olyan gyűlésnek, amely érvényes határozattal új elnököt választhatott volna.