A tulajdonos Heves megyei közgyűlés hozzájárul ahhoz, hogy az egri Markhot Ferenc Kórház peren kívüli egyezséget kössön az intézménytől kártérítést követelő nővérekkel – született meg a döntés a testület pénteki ülésén.

A határozat szerint az egyezségbe foglalt kártérítés összegét – ez egyébként 19,65 millió forint – az intézmény költségvetéséből kell biztosítani, amelyhez a tulajdonos önkormányzat előzetesen 10 millió forinttal hozzájárul. A közgyűlés ezenkívül kezdeményezte: a kórház főigazgató-főorvosa forduljon kérelemmel az egészségügyi miniszterhez, annak érdekében, hogy a központi költségvetés fedezze a kártérítés összegét.

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) azt követően indított pert az intézmény ellen, hogy a kórház gyermekosztályának dolgozói közül az elmúlt 14 évben nyolcan haltak meg rákban, illetve további hat nővérnél állapítottak meg rosszindulatú daganatot. Az eljárásban szereplő 39 nővér mindegyike a gyermekosztályon 1976 és 1992 között működő etilén-oxid gázzal működő sterilizátor berendezés szabálytalan üzemeltetésével magyarázza a megbetegedések kialakulását, és ezért vagyoni, illetve nem vagyoni kártérítés megállapítását kérték a bíróságtól.

Az ügyet tárgyaló Miskolci Munkaügyi Bíróság elfogadta az igazságügyi orvos szakértő álláspontját, amely szerint az etilén-oxidnak nagy valószínűséggel, ám pontosan meg nem határozható mértékben szerepe volt a halmozottan előforduló daganatos megbetegedések kialakulásában. Ezért az első fokon eljáró bíróság, amely 39 különálló ügyként kezelte a beadványt, 27 esetben nem vagyoni kártérítésként, összesen 10,9 millió forint megfizetésére kötelezte a kórházat. Három ügyben közbenső ítélet született, amely szerint a dolgozók megbetegedése, közalkalmazotti jogviszonyukkal összefüggésben következett be, ezért a kórházat teljes kártérítés terheli. Egy per szünetel, a többi pedig megszűnt.

A nem jogerős ítéletet mindkét fél megfellebbezte, illetve az EDDSZ által megbízott ügyvédi iroda egyezséget ajánlott a 27 kártérítés tekintetében. Az összeget 19,65 millió forintban jelölték meg, amelyet most az intézmény tulajdonos közgyűlés elfogadott.