A sokat támadott internetes zenei cserebörze, a Napster szerdán licencmegállapodást kötött az online zenei szolgáltató MusicNettel, utóbbi zenei anyagainak terjesztésére.

Az AOL Time Warner Music, az EMI Group Plc., a Bertelsmann AG-hez tartozó BMG, valamint a RealNetworks Inc. által áprilistól üzemeltetett, előfizetős MusicNetnek a Napster immár a harmadik disztribúciós partnere. Az ügylet részleteit nem közölték.
Elemzők szerint a megállapodás lehetőséget ad a Napsternek, hogy a MusicNet üzemeltetésére kifejlesztett RealNetworks technológiát megismerje, de előbb még számos – a három nagynak aggodalmakat okozó – biztonsági és jogi előírást kell teljesítsen. Ugyanakkor a MusicNet a Napster mintegy 70 milliós hallgatóságát kapja.
A megállapodás, úgy tűnik, nem befolyásolja a Napster ellen folyó bírósági kereset sorsát, de a Napster számára vérátömlesztést jelenthet, mert március óta, amikor a bírósági döntés nyomán elkezdte a nagy lemezkiadók által listázott, szerzői jogvédett számok kiszűrését, hallgatósága alaposan megcsappant.
A Webnoize piackutató szerint az idén februárban letöltött 2,79 milliárd dal helyett májusban már csak 360 milliót töltöttek le a Napster-hallgatók