Kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz (AB) az Országos Választási Bizottság (OVB) azon döntése ellen, amellyel a testület jogszerűnek minősítette a Magyar Szocialista Párt által benyújtott, négy kérdést tartalmazó népszavazási kezdeményezést – közölte az Alkotmánybíróság illetékese pénteken az MTI érdeklődésére. A tájékoztatás szerint Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, volt alkotmánybíró nyújtott be kifogást az ügyben.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében az AB-nek soron kívül kell döntenie az OVB határozata ellen benyújtott kifogásról.

A jogszabály ugyanakkor nem tartalmaz határidőt arra vonatkozóan, hogy ennek mennyi időn belül kell megtörténnie.

A szocialisták a munkaidő megszervezése, a nyugdíjemelés módja, a hivatásos hadseregre való áttérés és a közoktatásban megszerezhető, ingyenes középfokú nyelvvizsga tárgyában juttattak el ügydöntő népszavazási kezdeményezést április 24-én az OVB-hez.

Az OVB május 21-i ülésén hitelesítette az MSZP által benyújtott népszavazási aláírásgyűjtő ívet. Az MSZP-t nemérte váratlanul, hogy kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz a népszavazási kezdeményezésükkel kapcsolatban – nyilatkozta Nagy Sándor szocialista parlamenti frakcióvezető utóbb az MTI-nek.”Számítottunk erre, főleg azok után, hogy a Fidesz sietett kijelenteni, nem támadja meg a kezdeményezést” – mondta Nagy.

Ez számukra szinte teljes bizonyossággal azt jelentette, hogy valaki megtámadja majd az OVB-nek az aláírásgyűjtő ívet hitelesítő határozatát.

Szavai szerint azzal számolnak, hogy az Alkotmánybíróság az ilyen ügyekben szokásos és elvárható felelősséggel jár el, és az eljárás nem húzódik el annyira, hogy lehetetlenné váljon a referendum választások előtti lebonyolítása.

  • Eddig két állampolgári kifogás érkezett a Magyar Szocialista Párt négy kérdést tartalmazó népszavazási kezdeményezését hitelesítő országos választási bizottsági határozattal kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz – közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda helyettes vezetője pénteken az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a jogszabályok értelmében a beadványt az Országos Választási Bizottságnak (OVB) kell címezni, amely továbbítja azt az Alkotmánybíróságnak az érintett határozattal és az OVB ülésének jegyzőkönyvével együtt.

Rytkó Emília elmondta, hogy május 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben az OVB vonatkozó határozata, amellyel szemben 15 napon belül lehet kifogással élni. Ez a határidő szombaton 16 órakor jár le.