Várhatóan több ezer körözött személy fényképét és személyes adatát kell közzétennie majd a rendőrségnek egy új törvény hatálybalépése után. Az ORFK – a jelenleg alig két tucat bűnöző paramétereit tartalmazó s hozzáférhető honlapon – a jövőben naprakész nyilvántartást vezet majd.

Most csak azokat a körözéseket ismerheti meg a közvélemény, amelyek publikálásáról az adott nyomozás vezetője dönt, remélve a lakossági bejelentések hatékonyságát. De a tervek szerint novemberben, az új körözési törvény életbe lépését követően az európai államok között Magyarország polgárai lesznek az elsők, akik megismerhetik mindazon személyek adait, akik ellen bűnüldöző szervek elfogató parancsot adtak ki. Az európai országok jogrendszerében szinte példa nélküli lesz ez a gyakorlat.
Míg jelenleg zömében szolgálati titok kategóriájába esnek a keresett bűnözők fotói és személyi adatai, addig novemberben már több ezer keresett “szökevény” adatai kerülnek fel az internetre. A törvényalkotót nyilvánvalóan annak reménye vezette, hogy a lakosság érdeklődik az ilyen adatok iránt, s bejelentésekkel akarják támogatni a keresett bűnözők rács mögé juttatását.
Szőgyényi Zoltán alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) körözési alosztályának vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta: az elmúlt években kis mértékben, de folyamatosan nőtt a szökésben lévő bűnözők, illetve gyanúsítottak ellen kiadott elfogató parancsok száma.