Tovább romlott a számlaadási fegyelem Magyarországon idén, az első öt hónap adatai erről tanúskodnak – közölte Hajdú Miklósné, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) operatív osztályának vezetője.

Hajdú Miklósné elmondta: országos adatok alapján január-májusban az ellenőrzések 47,5 százalékánál találtak problémát idén, míg a tavalyi év hasonló időszakában ez az arány 43 százalék volt.
Az operatív osztály vezetője hangsúlyozta, hogy a hétköznap reggel 8-tól délután 5-ig már viszonylag elfogadható a számlát adók aránya, azonban péntek délután és a hét végéken borzalmas a számlaadási fegyelem. Az APEH ezért szombaton egynapos ellenőrzést tartott Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megye közel 50 településén.
Az adóhivatal összesen 180-190 ellenőrzést tervezett szombatra, amelyből a délutáni órákig 143-at fejeztek be. Ennek adatait összegezve Hajdú Miklósné közölte, hogy az ellenőrzések 80 százalékánál találtak problémát a revizorok. Különösen rossz volt az arány a piacok esetében, ahol 57 vizsgálat 95 százalékánál még csak kísérletet sem tettek számlaadásra.
Az adóhivatal három esetben záratott be üzletet, közülük kettőnek hat napra, egynek pedig tíz napra kell lehúzni a rolót. Az APEH összesen 10 millió forintnyi bírságot szabott ki, míg az egynapos ellenőrzés mintegy 2 millió forintjába került.
A osztályvezető beszámolt arról, hogy legközelebb egy nyári hétvégén a Balatonon tart nagyobb adóellenőrzést az APEH.
Utoljára idén márciusban Budapesten rendeztek háromnapos ellenőrzést. A budapesti razzia során akkor 37 millió forintnyi bírságot szedtek be, és 38 üzletet zárattak be az adóhivatal emberei.