A Magyar Gyógyszerész Kamara a kormány gyógyszerekre vonatkozó árrés-rendeletének felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól jövő héten – mondták az [origo]-nak a kamaránál. A kamara elnöksége rövid- és hosszú távra is károsnak ítéli az intézkedést, mert az súlyosan veszélyezteti a lakosság gyógyszerellátását és a gyógyszertárak működését.

A kedden elfogadott kormányrendelet értelmében 6,3 százalékkal emelkedik július 1-jétől a társadalombiztosító által támogatott készítmények ára. A rendelet három évre előre szabályozza az áremelkedés mértékét. E szerint jövő év közepétől 2,8 százalékos drágulásra számíthatunk. Két év múlva pedig az akkori infláció 70 százalékával emelkedhetnek a gyógyszerárak. Mikola István egészségügyi miniszter elmondta: számításai szerint nem fognak növekedni érezhető mértékben a lakossági kiadások a rendeletnek köszönhetően. A társadalombiztosításnak 6,5 milliárd forint támogatáskiáramlást jelent az új rendszer. Július 1-jétől 3501 forintnál befagyasztották az árrést, efelett a gyógyszertár minden dobozra 630 forintos plusz bevételt számolhat el.

A kamara országos elnöksége országos gyógyszerész gyűlést és küldöttközgyűlést hív össze június 23-ára. A gyűlésre meghívják a miniszterelnököt és az egészségügyi minisztert is. A kamara ugyanis kész a tárgyalások folytatására és az érdemi megállapodásra azokban a kérdésekben is, amelyek 2002 január 1-től stabilizálhatják a gyógyszertárak működését – tartalmazza közleményük.

Az elnökség a gyógyszerészek tiltakozásának koordinálására különbizottságot hoz létre. A kamara tudatta, hogy a gyógyszerészek tiltakozásai nem akadályozhatják a betegek ellátását.