Sem a Minimax tévétársaság, sem a tv2 számára műsort készítő MédiaComp Kft. nem kapta meg az általa követelt domainnevet. A Minimax Rt. a Minimax.hu domain, a “Jó reggelt, Magyarország!” című műsort készítő MédiaComp Kft. pedig a Netriporter.hu és Netreporter.hu domainek bejegyzése ügyében tett panaszt az Internetszolgáltatók Tanácsánál. Az ISZT elutasította az igényléseket, a vitatott domainek így eredeti bejegyzőjük tulajdonában maradnak.

A Minimax.hu domaint tavaly februárja óta próbálja megszerezni a hasonló nevű tévécsatornát üzemeltető Minimax Rt. A cég először vételi ajánlattal kereste meg a domain bejegyzőjét, a többmilliós árat azonban feltehetően túl magasnak tartotta a tévétársaság, mivel idén áprilisban választottbírósági eljárásban kérte a domain átadását. Az ISZT választottbírósága pénteki ülésén elutasította a felperes keresetét, így a Minimax.hu domain továbbra is a Minimax Bt. tulajdonában marad.

A MédiaComp Kft. a tv2 számára készíti a “Jó reggelt, Magyarország!” című műsort, melyben a műsorvezetők, a “netriporterek” internetes oldalakat is bemutatnak, a webről is olvasnak híreket. A cég áprilisban kezdeményezte a “netriporter”és “netreporter” kifejezések védjegyként való bejegyzését. A hasonló nevű domainek regisztrációját tavaly júniusban igényelte Somló János és Fürjes Szabolcs, egy héttel később pedig a MédiaComp megtámadta a bejegyzést. A vitatott domainek ügyében idén júniusban döntött az ISZT Tanácsadó Testülete: az igénylők megkaphatják a domaineket. Az indoklás szerint ugyanis csak a már bejegyzett védjegy tulajdonosa rendelkezik prioritással a domainregisztrációban, a bejegyzés alatt álló védjegyek ebből a szempontból érdektelenek.

Folyamatban levő védjegyregisztrációja mellett a MédiaComp azzal is érvelt, hogy a kérdéses domainnevek a “Jó reggelt, Magyarország!” című televíziós műsorba “bevezetett kifejezések”. A tanácsadó testület szerint azonban a szerzői jog nem ismeri a “bevezetett kifejezés” fogalmát, mint a jogi oltalmat megalapozó indokot, és a kérdéses kifejezések vonatkozásában a MédiaComp Kft. szerzői jogi kizárólagosságra nem hivatkozhat. Az állásfoglalás leszögezi ugyanakkor, hogy a domainek tulajdonosai nem használhatják domainjeiket a védjegy árujegyzékéhez hasonló árukkal, szolgáltatásokkal összefüggésben abban az esetben, ha a netriporter és netreporter védjegyeket bejegyzi a hivatal a MédiaCompnak.