A TV2 Tények c. műsora úgy értesült, hogy A Legfelsőbb Bíróság szerint az APEH jogosan tartotta vissza azt a százmillió forintot, amelyet a
Gyermekrák Alapítványnak ajánlott fel az adózók egy része személyi jövedelemadójuk 1 százalékából.

A peren kívüli eljárásban született határozat egyelőre nem nyilvános, mert azt még nem kapta meg mindkét fél, így Balogh István, az alapítvány vezetője nem is tudott az ítéletről. Az APEH viszont már tud arról, hogy ők nyertek, de csak holnapra ígértek tájékoztatást.

Az alapítvány két éve kérte először a személyi jövedelemadók 1%-át az emlékezetes kopasz kisfiús óriásplakáttal. Az APEH át is utalta nekik a beérkezett 102 millió forintot, de később rájött, hogy tévedett. Az adóhivatal szerint az alapítvány csak három év működés után lesz jogosult az 1 %-os adófelajánlásokra, mert közhasznú szervezet és nem közalapítvány.

Emiatt az APEH emberei januárban megjelentek a szervezet irodájában, hogy a Gyermekrák Alapítvány vagyonát lefoglalják. Néhány napra rá azonban a Fővárosi Bíróság súlyos eljárási jogszabálysértés miatt hatályon kívül helyezte az APEH határozatát, amely szerint a Gyermekrák Alapítvány nem volt jogosult 1999-ben a személyi jövedelemadó egy százalékára.

Most azonban a Legfelsőbb Bíróság mégis az adóhivatalnak adott igazat, amiről szerdán adnak tájékoztatást.