A pénzügyminiszter aláírta az Államháztartási Hivatalt (ÁHH) előkészítő szervezet alapító okiratát, s így az előkészítő szervezet megkezdheti működését.

Az államháztartási törvény módosítása október 1-én lép hatályba, ekkor veszi át az ÁHH a törvényben részére előirt feladatokat.
Gárdos Csaba, a hivatal létrehozásáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: a szervezeti változások az államháztartási reform keretébe illeszkednek. Törvényi felhatalmazás alapján az idén március elsejétől részvénytársasági formában önállósult az Államadósság Kezelő Központ, s az Államháztartási Hivatal felállását követően 2002 januárban a Magyar Államkincstár is részvénytársasággá alakul.
Az Államháztartási Hivatal alapvetően a költségvetés végrehajtásával, az előirányzatok és kötelezettségvállalások nyilvántartásával, bizonyos ellenőrzési feladatokkal foglalkozik majd, míg a megmaradó Államkincstár teendői főleg a számlavezetésre, a kifizetések teljesítésére összpontosulnak, valamint gondoskodik a költségvetés végrehajtásának likviditási feltételeiről is.
A hivatal révén átláthatóbbá válik a közpénzek útja, felhasználása. Képes lesz arra, hogy előzetesen ellenőrizze: az érintettek a költségvetési előirányzatoknak és céloknak megfelelően kívánják-e elkölteni a pénzeket.
Az ÁHH által ellátandó, főként előzetes ellenőrzési feladatok kiegészítik az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal munkáját. Az elképzelések között szerepel a számviteli rendszer újragondolása is, az államszámvitel új rendjének kialakítása.
Megszervezik a közszolgálatban foglalkoztatottak bérének központi számfejtését is, 2002-től az önkormányzati alkalmazottak mellett a központi közigazgatásban dolgozók bérének számfejtése is itt történne. Ez a munka a területi államháztartási hivatalokon alapszik, amelyek mind több területen bekapcsolódnak az ÁHH tevékenységébe.
Gárdos Csaba szerint az államháztartás szervezeti átalakulása megteremti a feltételeket az államháztartási elszámolási kör bővítéséhez is. Már jó ideje dolgoznak a Pénzügyminisztériumban azon, hogy az államháztartás magába foglalja mindazokat a területeket, ahol közpénzeket használnak fel és eddig nem voltak benne az elszámolásban. Ez részben Uniós követelmény, részben pedig fontos a kormányzati tisztánlátás érdekében is – tette hozzá a miniszteri biztos.