A világ leggazdagabb szoftvervállalata, a Microsoft felszólított egy ausztrál segélyszervezetet, hogy azonnal hagyjon fel a használt számítógépek adományozásával, mivel azokon a Windows illegális példányai futnak.

A PCs for Kids nevet viselő szervezet a szegényebb családokban nevelkedő gyerekeket igyekszik ellátni PC-kkel, hogy felnőve, tehetősebb társaikhoz hasonlóan ismerjék és kezelni tudják a számítógépeket. A komputereket az alapítvány olyan nagycégektől kapja, mint az Australia Post és felújítva, működőképes állapotban ajándékozza tovább a rászoruló fiataloknak.

Az amerikai szoftveróriás ügyvédei nemrég levélben szólították fel a PCs for Kids vezetőjét, Colin Bayes-t, hogy törölje a komputerekről a Windows operációs rendszert és más Microsoft szoftvereket, vagy vásárolja meg azok használati jogát. A szoftveróriás által alkalmazott licencszabályok szerint ugyanis a másodkézből származó PC-kkel a szoftvereket nem lehet továbbadni.

Bayes elmondta, az általuk elajándékozott kimustrált számítógépek után 600 dollárt kellene fizetniük, hogy eleget tegyenek a Microsoft követelésének. Ennyi pénzük pedig sem nekik, sem a támogatóiknak nincsen. Bayes úgy vélte, az eset mértéktelen kapzsiságról tesz tanúbizonyságot, a szoftveróriás újabb bőrt szeretne lehúzni a használt PC-kről, mikor még egyszer meg akarja vásároltatni a licenceket.

A Microsoft képviselői elismerték a felszólítás tényét, azt azonban hozzátették, hogy egyelőre nem terveznek jogi lépéseket az ausztrál szervezet ellen.