Két magas rangú Fejér megyei rendőrtisztet vett őrizetbe kedden a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a székesfehérvári “maffiaügy” kapcsán – nyilatkozta az MTI-nek a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az MTI értesülései szerint az ügyészség kezdeményezi az őrizetben lévő tisztek előzetes letartóztatásának elrendelését a bíróságnál.
Horányi Miklós szóvivő közölte, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal bűnsegédként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsít a székesfehérvári “maffiaügyben” egy ügyvédnőt, aki szabadlábon védekezhet. A Népszabadság értesülése szerint gyanúsított a nő annak a G. Ildikó nevű ügyvédnek a kolléganője, akit az ügy kirobbanásakor őrizetbe vettek, majd néhány nap múlva szabadlábra helyzetek.
Horányi Miklós tájékoztatása szerint jelenleg az ügyben hét személy van előzetes letartóztatásban.Az ügy kirobbanásakor tartott sajtótájékoztatón 20 körüli gyanúsítottról számoltak be, és végül 11 személyt vettek őrizetbe, illetve később előzetes letartóztatásba.
A bíróság az ügyészségi nyomozó esetében nem látta megalapozottnak a szökés, elrejtőzés, valamint az összebeszélés veszélyét, ezért ő szabadlábon védekezhet. További három személyt az ügyészség szabadított az előzetes letartóztatásból, köztük volt az említett ügyvédnő, illetve egy másik ügyészségi nyomozó is.
A letartóztatott személyek között vannak magas rangú rendőrtisztek is, illetve egy büntetés-végrehajtási dolgozó is.
Az úgynevezett székesfehérvári “maffiaügyben” a gyanúsítottak a szervezett bűnözés csoportjai elleni eljárásokat hiúsítottak meg, ezekkel összefüggő információkat adtak ki, illetve dezinformálták a hatóságokat.
Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Péter országos rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatón június 19-én jelentette be, hogy mintegy húsz személyt gyanúsítanak különböző bűncselekményekkel, köztük hivatali vesztegetéssel és visszaéléssel, hivatásos személy által elkövetett bűnpártolással, továbbá államtitoksértéssel Székesfehérváron.