A tavalyi amerikai elnökválasztáskor összesen mintegy 4-6 millió szavazat veszett el a hibás szavazócédulák, a rosszul működő szavazó-berendezések és a regisztrációs tévedések miatt – állapította meg egy friss szakértői tanulmány.
A massachusettsi és a kaliforniai műszaki egyetem kutatói szerint egyszerű újításokkal, mint például az elavult szavazó-berendezések leselejtezésével és cseréjével, illetve a szavazói regisztrációs adatoknak a szavazóhelyeken való hozzáférhetővé tételével megelőzhető lett volna a kialakult válsághelyzet. A tanulmány készítői szerint sokat segített volna, ha a szavazóállomásokat ellátják legalább számítógépekkel, amelyeken keresztül gyorsan lehetett volna ellenőrizni a megyei vagy állami szavazói jegyzéket. Ezenkívül új, a papír szavazócédulákat optikai úton leolvasó szavazógépek működésbe állítása is lényegesen csökkentette volna az elveszett szavazatok számát.
A szakértők megállapítása szerint ezek az egyszerű szavazási reformok is, amelyekkel a jövőben el lehetne kerülni a 2000. évihez hasonló szavazási vitákat, évente 400 millió dollárba kerülnének, ami fejenként évi 4 dolláros költséget jelentene.
A két egyetem azt javasolta, hogy hozzanak létre egy országos “laboratóriumot”, ahol kikísérletezhetnék a legmegfelelőbb szavazási metódust és berendezéseket.
A kongresszusban idén már tucatnyi választási törvénymódosítás készült, többségében a demokraták részéről, de a republikánus-demokrata szembenállás miatt mindegyik megfeneklett.