Az uniós csatlakozás időpontjától kész biztosítani a magyar munkaerő szabad áramlását Svédország, Hollandia, Dánia és Írország. Ugyanakkor ezek az országok fenntartják a védintézkedés lehetőségét is arra az esetre, ha a magyar munkavállalók száma olyan szintet érne el, ami már veszélyeztetné a helyi munkaerőpiac egyensúlyát – nyilatkozta az MTI érdeklődésére pénteken Horváth Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője.

Hollandia azt is tudatta, hogy a külföldiek munkavállalásáról szóló törvény módosítása után, már a csatlakozás előtt kedvezményes elbírálásban részesíti munkaerőpiacán a tagjelöltek munkaerejét.Eddig hét uniós tagország válaszolt hivatalosan Martonyi János külügyminiszternek a magyar munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban június 5-én az uniós partnerekhez írt levelére.

A magyar diplomácia vezetője a június 12-én Luxembourgban tartott, a személyek szabad áramlásával is foglalkozó miniszteri szintű csatlakozási tárgyalási forduló előtt kérte fel az Európai Unió tagországainak külügyminisztereit arra, hogy nyilatkozzanak a magyar munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban, és ismertessék a Magyarország csatlakozásától alkalmazandó nemzeti szabályozással kapcsolatos elképzeléseiket.

Az említett országokon kívül Spanyolország, Ausztria és Olaszország adott tájékoztatást.Spanyolország és Ausztria kétoldalú tárgyalásokat javasolt munkaerőpiacának fokozatos megnyitásáról. Az olasz külügyminiszter válaszában jelezte, hogy a most hivatalba lépett új olasz kormány tanulmányozni fogja a magyar kérést és ezután küld érdemi választ mondta Horváth Gábor. Magyarország azzal a feltétellel fogadta el a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban kialakított “2+3+2” uniós formulát, hogy a tagországok nyilatkozzanak a csatlakozás után alkalmazandó nemzeti szabályozásról és már a belépéstől jelentősen javuljanak a magyar munkavállalás feltételei a tagországokban.

Magyarország szorgalmazza, hogy a többi tagország is nyilatkozzon a magyar munkaerő csatlakozásunk utáni fogadásával kapcsolatos elképzeléseiről. Ennek a csatlakozási tárgyalások lezárásig mindenképpen tisztázódnia kell. Több tagország jelezte, hogy a már megkezdődött belső egyeztetés után adnak érdemi választ Martonyi János megkeresésére.

Magyarország a munkaerő szabadságának teljes biztosítását szorgalmazta, mivel a magyar munkavállalók a statisztikai adatok és tudományos előrejelzések alapján nem jelentenek majd veszélyt a tagországok munkaerőpiaca számára. A magyar fél azt is leszögezte, hogy amennyiben a tagországok válaszai nem eredményezik a magyar munkaerő munkavállalási lehetőségeinek érdemi javulását az EU tagországaiban, akkor visszatérhet a személyek – ezen belül a munkaerő – szabad áramlásával foglalkozó ideiglenesen lezárt fejezet tárgyalására hangsúlyozta Horváth Gábor.