Kínában bezártak közel kétezer internetes kávéházat, és hatezer másikat működésük felfüggesztésére és változtatások bevezetésére kényszerítettek.

A Sanghai Daily című lap szerint egy éven belül ez már a második leszámolás ezekkel a nagyon népszerű intézményekkel, s a lépésnek hivatalosan az a célja, hogy működésüket összhangba hozzák a tájékoztatási, a közbiztonsági és az ipari minisztériumok rendszabályaival. Április óta 56 800 ilyen helyet ellenőriztek.

Az internetes szolgáltatást nyújtó kávéházak népszerűsége főként két okra vezethető vissza: a kommunista párt ellenőrzését megkerülve ajtót nyitnak a külvilágra, és lehetővé teszik a visszanyomozhatatlan kapcsolattartást a különböző magánszemélyek között.

E kávéházak 1997-ben jelentek meg először a kínai nagyvárosokban. Azóta internetezési lehetőség van már könyvesboltokban, fodrászatokban, ruházati üzletekben, sőt, ahogy a Reuters írja, még a hentesnél is.

A honlapok ellenőrzéskor a hatóságok olyan kulcsszavakat keresnek, mint például Tajvan és Tibet, vagy a betiltott vallási mozgalom, a Falunkung neve.